Fillon má na krku ďalšie obvinenie, údajne nepriznal pôžičku

TA3 TASR
7.3.2017 21:37

Pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon nepriznal pôžičku vo výške 50.000 eur, ktorú mal dostať v roku 2013, informoval satirický týždenník Le Canard Enchainé. Fillon pôžičku neuviedol v majetkovom priznaní, ktoré podávajú prezidentskí kandidáti, čo je v rozpore s francúzskymi zákonmi.

Fillon sa vyjadril, že "nepovažoval za potrebné uviesť" pôžičku v majetkovom priznaní, citoval zo stredajšieho vydania týždenníka francúzsky denník Le Figaro. Antonin Levy, advokát prezidentského kandidáta, vyhlásil, že Fillon pôžičku splatil, ale odmietol spresniť, kedy sa tak stalo. Pôžičku Fillonovi podľa týždenníka poskytol blízky spolupracovník Marc Ladreit de Lacharriere, ktorý rovnako prostredníctvom advokáta odkázal: "Táto pôžička existovala a bola vrátená."

Denník Le Monde poukázal na to, že tohto Fillonovho spolupracovníka vypočúvala polícia v súvislosti s údajne fiktívnou prácou Fillonovej manželky na pozícii poslaneckej asistentky. Francúzske zákony ukladajú plátcom daní povinnosť uviesť v daňovom priznaní akúkoľvek pôžičku prevyšujúcu 760 eur, informoval Le Monde. Fillon peniaze neuviedol v majetkovom priznaní, ktoré musia podať francúzski prezidentskí kandidáti.

Popularita pravicového prezidentského kandidáta utrpela, keď sa začalo vyšetrovanie jeho údajne fiktívneho zamestnávania manželky a dvoch detí. Fillonovci vinu odmietajú a v nedeľu v tejto súvislosti poskytla rozhovor médiám aj manželka prezidentského kandidáta Penelope. Podľa prieskumov verejnej mienky, ktoré boli zverejnené v sobotu, si viac ako 70 percent francúzskych voličov želá, aby sa Fillon vzdal svojej kandidatúry. Podpora mu klesla aj vo vlastnom tábore a v súčasnosti ho podporuje len približne polovica straníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok