Trump na sociálnej sieti kritizoval Obamu, no pomýlil sa

TA3 ČTK
7.3.2017 16:41

Americký republikánsky prezident Donald Trump na Twitteri chybne obvinil svojho demokratického predchodcu Baracka Obamu z toho, že prepustil z kontroverznej americkej väznice Guantánamo na Kube 122 ľudí, ktorí sa neskôr zapojili do teroristických či povstaleckých aktivít.

Trump na sociálnej sieti kritizoval Obamu, no pomýlil sa
SITA/AP

Podľa správy úradu riaditeľa amerických tajných služieb sa na slobodu za Obamu dostalo deväť zadržiavaných, zvyšných 113 ľudí prepustil republikánsky prezident George Bush mladší. „122 brutálnych väzňov, ktorých prepustila z Guantánama Obamova administratíva, sa vrátilo na bojisko. Ďalšie hrozné rozhodnutie!“ napísal Trump.

Prezident neuviedol zdroj svojho tvrdenia, ale americké médiá si všimli, že Trump spomínaný tweet napísal asi pol hodiny po tom, ako jeho obľúbená stanica Fox News na Twitteri informovala o prepustenom z Guantánama, ktorého Američania zabili pri nálete v Jemene. Fox News v tweete pripomenula, že k teroristom sa vrátilo najmenej 122 niekdajších väzňov z Guantánama.

Spomínaná správa DNI vychádza z údajov dostupných v júni 2016. Na základe tohto dokumentu sa potvrdilo, že 122 z 693 prepustených väzňov sa pridalo k teroristom. Za Busha prepustili 113 a za Obamu deväť ľudí, u ktorých sa návrat k teroristickým aktivitám potvrdil. Ďalších 86 prepustených z Guantánama, z toho 75 za Busha a 11 za Obamu, DNI z novej teroristickej činnosti podozrieva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok