Mladú Slovenku, ktorá mala zneuctiť Korán, prepustili na slobodu

TA3 TASR
7.3.2017 15:32

Ružomberčanku, ktorá mala zneuctiť korán, Najvyšší súd SR prepustil z väzby na slobodu. "Senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na neverejnom zasadnutí v trestnej veci rozhodol, že obvinenú Sheilu prepustil z väzby na slobodu s tým, že väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka nad obvinenou," uviedol hovorca NS SR Boris Urbančík.

Mladú Slovenku, ktorá mala zneuctiť Korán, prepustili na slobodu
TASR

Navrhli útekovú väzbu

"Obvinenej uložil senát povinnosť oznámiť orgánu činnému v trestnom konaní, ktorý vedie konanie, miesto pobytu a každú jeho zmenu, povinnosť preberať úradné zásielky, dostavovať sa na predvolanie orgánov činných v trestnom konaní a zákaz vykonávať činnosť, pri ktorej malo dôjsť k spáchaniu trestnej činnosti. Sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky senát NS zamietol," doplnil Urbančík.

NS už 2. marca rozhodol, že kauza sa vracia opäť na prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd v Pezinku. "Senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vrátil trestnú vec obvinenej Špecializovanému trestnému súdu, pracovisko Banská Bystrica. Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky bol predložený návrh na rozhodnutie o sťažnostiach prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky a obvinenej. Po preskúmaní veci Najvyšší súd Slovenskej republiky zistil, že napadnuté uznesenie trpí nedostatkom, ktoré je potrebné odstrániť," uviedol vtedy hovorca NS Urbančík.

Pôvodne sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v druhej polovici februára čiastočne vyhovel žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a 24-ročnú Sheilu z Ružomberka vzal do väzby. Akceptoval však iba dôvody preventívnej väzby, a teda aby nemohla pokračovať v trestnej činnosti. Prokurátor navrhoval aj útekovú väzbu, čomu už sudca nevyhovel. Podal preto sťažnosť a tú podala aj samotná obvinená. O oboch sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd.

Hrozí jej väzenie

Mladá Ružomberčanka je obvinená zo zločinu výroby extrémistických materiálov v spolupáchateľstve, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, ako i prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Žena sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo-zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské vyznanie. V prípade dokázania viny jej hrozí trest od troch do šiestich rokov. "Tento materiál mal byť zverejnený prostredníctvom internetu na webových stránkach verejne prístupných aj na území Slovenskej republiky, a to minimálne od decembra minulého roka," uviedla vo februári hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Na videu ukazuje knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdí, že je to korán. Vytrháva z nej strany, hádže ich na zem - jednou zo strán si na videu utrie zadok, roztrhanú knihu pomočí, a potom ich zapáli," objasnila vo februári hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok