Slovenská ekonomika v poslednom vlaňajšom štvrťroku zrýchlila

TA3 ČTK
7.3.2017 11:41

Slovenská ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka zrýchlila rast oproti predchádzajúcim trom mesiacom na 0,8 percenta z tempa 0,7 percenta v treťom kvartáli. Uviedol to slovenský štatistický úrad, ktorý tak potvrdil svoj odhad z februára.

Domáci dopyt a eurofondy

Tempo medziročného rastu hrubého domáceho produktu zostalo na troch percentách, kde bolo aj v treťom kvartáli. Štatistici tak spresnili svoj skorší odhad, podľa ktorého hospodárstvo Slovenska zrýchlilo rast na 3,1 percenta. Ekonomiku podporil najmä export.

Naopak domáci dopyt mierne klesol, hlavne pre prepad investícií oproti roku 2015, keď krajina dokončila čerpanie peňazí z európskych fondov z predchádzajúceho rozpočtového obdobia. Za celý minulý rok slovenská ekonomika vykázala rast o 3,3 percenta, zatiaľ čo o rok skôr vzrástla o 3,8 percenta. Rast českej ekonomiky spomalil na polovicu a predstavoval 2,3 percenta.

Priemerná mzda rástla

Miera nezamestnanosti na Slovensku podľa metodiky slovenského štatistického úradu v poslednom štvrťroku klesla na osemročné minimum 9,1 percenta z 9,5 percenta v treťom kvartáli.

Z prieskumu štatistického úradu v domácnostiach vyplynulo, že po dlhšej dobe ubudlo obyvateľov päťmiliónového Slovenska, ktorí krátkodobo (menej ako rok) pracovali v zahraničí alebo ktorí do zamestnania do cudziny pravidelne dochádzali. Ich počet klesol o 4,4 percenta na 153.500 osôb. Z európskych krajín najviac Slovákov pracovalo tradične v Rakúsku a v Českej republike.

Priemerná mzda na Slovensku vzrástla vo štvrtom štvrťroku medziročne o 3,6 percenta na 990 eur a v priemere za celý rok dosiahla 912 eur (24.620 Sk). Na tento rok slovenská centrálna banka počíta s rastom HDP o 3,1 percenta. Optimistickejšie je ministerstvo financií, ktoré odhaduje rast na 3,3 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok