Okamžite ustúpte z Mósulu, rozkázali velitelia džihádistom

TA3 TASR
7.3.2017 10:10

Velitelia jednotiek džihádistickej organizácie Islamský štát vydali rozkaz, aby sa vojaci Islamského štátu okamžite stiahli z irackého Mósulu a presunuli sa do sýrskej Rakky, ktorá zostáva stále baštou islamistov.

Vedenie IS nachádzajúce sa v Rakke nariadilo, aby "armáda kalifátu" okamžite zničila svoj hlavný štáb v Mósule, opustila toto mesto a čo najskôr sa vydala na cestu do Sýrie, píše agentúra RIA Novosti. S odvolaním sa na zdroj v Mósule o tom informovala iracká televízia as-Sumaríja.

Tento rozkaz zrejme súvisí s postupom vládnych síl, ktoré dnes v Mósule obsadili komplex budov regionálnej vlády v západnej časti Mósulu. V ich rukách sa nachádza aj budova múzea, pobočka centrálnej banky, radnica a sídlo provincie Ninive. Pod kontrolou vládnej armády je aj druhý most cez rieku Tigris.

Vodca organizácie IS Abú Bakr Baghdádí už nedávno priznal porážku džihádistov v najnovších bojových operáciách a vyzval svojich prívržencov, aby sa stiahli a skryli v horách. Baghdádí označil svoj príhovor za rozlúčkový a dal ho šíriť kazateľom verným Islamskému štátu. Baghdádího príhovor obsahoval aj výzvu príslušníkom IS, aby sa stiahli do horských, ťažko prístupných oblastí Iraku a Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok