Podozrivý zo zastrelenia detí a rabína v Toulouse je mŕtvy

SITA, TASR, TA3
22.3.2012 06:30

Mohamed Merah, podozrivý zo zastrelenia troch detí a rabína v židovskej škole v meste Touluouse, ako aj troch francúzskych vojakov v Montaubane, je mŕtvy. Oficiálne to dnes potvrdila francúzska polícia.

Podozrivý zo zastrelenia detí a rabína v Toulouse je mŕtvy
SITA

Francúza alžírskeho pôvodu Mohameda Meraha (23), ktorý sa priznal k radikálnym islamom inšpirovaným zabitiam, polícia zastrelila strelou do hlavy. Dnes to oznámil francúzsky prokurátor Francois Molins.
Uviedol, že Merah filmoval všetky tri svoje útoky z uplynulých dní, pri ktorých zabil tri židovské deti, rabína a troch výsadkárov. Prokurátor dodal, že "sa urobilo všetko pre to, aby ho zatkli živého".

Polícia do Merahovho bytu v Toulouse vstúpila po 32-hodinovom obliehaní. Molins dodal, že ozbrojenec vyšiel z kúpeľne, pričom divoko a agresívne strieľal. Do hlavy ho strelili, keď vyskočil z okna.

Polícia v byte našla videá, ktoré Merah nafilmoval počas útokov na juhozápade Francúzska.
Keď zastrelil prvú obeť, francúzskeho vojaka, na videu počuť podľa prokurátora  Merahov hlas: "Ty zabíjaš mojich bratov, ja zabijem teba."

Po druhom útoku na inú skupinu francúzskych vojakov, po ktorom zostali dvaja mŕtvi a jeden vážne zranený, počuť, ako Merah kričí "Aláhu akbar" (Boh je najväčší).

Podľa Molinsa je nespochybniteľné, že Merah je tiež páchateľom streľby v židovskej škole, pri ktorom zahynul učiteľ a tri deti. Vyšetrovanie však pokračuje s cieľom zistiť, či mal Merah nejakých spolupáchateľov alebo či ho niekto podporoval.

K tejto téme nám viac povie odborník na medzinárodné, právo, vzťahy a bezpečnosť - Jozef Valuch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok