Kardináli zvolili nového pápeža

TA3, TASR, SITA
13.3.2013 19:12

Voľba nového pápeža kardinálmi bola úspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky stúpa dnes večer biely dym, čo znamená, že kardináli zvolili nového pápeža.

Kardináli zvolili nového pápeža
SITA

Pápež si vybral meno František

Novým, v poradí už 266. pápežom, sa dnes stal Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires. Nástupca Benedikta XVI. na svätopeterskom stolci prijal meno František. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tradičnou latinskou formulou: "Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: Máme pápeža) uviedol dnes večer nového pápeža na balkón na Námestí sv. Petra, úplne zaplnenom veriacimi z celého sveta, francúzsky kardinál Jean-Louis Tauran.

Po zvonoch Baziliky sv. Petra sa rozozneli zvony v celom Ríme. Medzi veriacimi na Námestí sv. Petra vypukol jasot. Do tejto lokality prúdia medzičasom tisícky Rimanov a veriacich z celého sveta, aby osobne mohli pozdraviť nového pápeža.

Masový záujem je dôvodom na výrazné sprísnenie už aj tak prísnych bezpečnostných opatrení nielen vo Vatikáne, ale v celej talianskej metropole. Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti.

Konkláve, z ktorého vzišla nová hlava katolíckej cirkvi, sa zaradilo medzi najkratšie v histórii, píše nemecká tlačová agentúra DPA.

vatikan3.jpg

Biely dym oznamoval dobrú novinu - kardináli zvolili pápeža.

vatikna.jpg

Na oznámenie mena nového pápeža čakali masy ľudí.

Kto je nový pápež?

José Mario Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v rodine talianskych prisťahovalcov. Absolvoval štúdium technického charakteru v hlavnom meste Argentíny, kde jeho otec pracoval ako zamestnanec železníc, avšak už v 21 rokoch odišiel do kňazského seminára.

Po vysvätení za kňaza v roku 1959 nasledovalo štúdium teológie. V období rokov 1973-1979 pôsobil ako provinciál rádu jeuitov. V časoch, ktoré boli mimoriadne ťažké pre jeho vlasť, v ktorých po sociálnych nepokojoch prevzala moc v Argentíne vojenská junta, priviedol svojich bratov z rádu späť k prísne náboženským úlohám.

Za "kardinála chudobných" označovaný Bergoglio sa vyznačuje mimoriadnou skromnosťou, nezriedka cestuje aj ako kardinál metrom argentínskej metropoly a aj v Ríme uprednostňuje pri pohybe po meste tmavý kabát bez kardinálskeho klobúka.

V ostatných rokoch kritizoval primas argentínsky opakovane tamojšie vlády manželov Kirchnerovcov, korupcia a biedu v tejto latinskoamerickej krajine. Neúspešne sa angažoval proti legalizácii homosexuálnych manželstiev v Argentíne.

Kardinál Bergoglio, ktorý je šéfom arcidiecézy v Buenos Aires od roku 1998 a kardinálom od roku 2001, bol jediným jezuitom-účastníkom konkláve.

papez2.jpg

Nový pápež požehnal mestu a svetu.

Pápež udelil požehnanie Urbi et orbi

Novozvolený pápež František I. dnes desaťtisícom veriacich na Námestí sv. Petra vo Vatikáne udelil požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu), čo je tradične prvý krok nového pontifika po prijatí postu hlavy katolíckej cirkvi.

Rodák z Buenos Aires ocenil v krátkom vystúpení svojho predchodcu Benedikta XVI. a vyzval veriacich na modlitby, aby na svete zavládlo bratstvo. Požiadal "všetkých mužov a ženy dobrej vôle", aby sa modlili a pomáhali mu viesť katolícku cirkev.

František I. vyjadril nádej, že cesta, ktorá sa začala jeho zvolením za pápeža, bude plodná pre evanjelizáciu a na margo svojho pôvodu z ďalekej latinskoamerickej krajiny si zažartoval, keď povedal, že konkláve "povolalo pápeža z druhého konca sveta", napísala tlačová agentúra DPA.

Dagmar Babčanová, bývalá veľvyslankyňa Slovenskej republiky vo Vatikáne o novom pápežovi

Nový pápež zatelefonoval svojmu predchodcovi

Nový pápež František I. v stredu krátko po svojom zvolení zatelefonoval svojmu predchodcovi Benediktovi XVI. a dohodol si s ním schôdzku. Informoval o tom hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Obsah dôverného rozhovoru síce médiám neposkytol, uviedol však, že samotný Benedikt sa za svojho nástupcu pomodlil.

Inauguračná omša bude na sviatok sv. Jozefa

Nový pápež František I. sa oficiálne ujme funkcie najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi v utorok 19. marca, keď sa vo Vatikáne uskutoční slávnostná inauguračná omša. Na inauguračnej omši sa popri najvyšších predstaviteľoch katolíckej cirkvi zúčastňujú hlavy štátov a predsedovia vlád.

Emília Hrabovec, historička hovorí o súčasnom pápežovi i jeho predchodcoch

Svoj názor vyjadril aj Karol Moravčík, katolícky kňaz a teológ

Miroslav Konštanc Adam, rektor pápežskej univerzity vyjadril pocity z novozvoleného pápeža

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok