Brusel schválil Maďarsku plán na rozšírenie jadrovej elektrárne

TA3 SITA
6.3.2017 13:47

Európska komisia schválila maďarský plán štátnej pomoci na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks o dva nové reaktory. V otázke ochrany hospodárskej súťaže poskytlo Maďarsko dostatočné záruky, „čo komisii umožnilo schváliť investíciu v zmysle pravidiel EÚ o štátnej pomoci“, uviedla európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Brusel schválil Maďarsku plán na rozšírenie jadrovej elektrárne
SITA/AP

Projekt výstavby nových jadrových blokov atómovej elektrárne Paks v hodnote 12,5 miliárd eur komisia skúmala tri roky. Rozšírenie elektrárne realizuje ruská spoločnosť Rosatom. Na základe dohody podpísanej začiatkom roka 2014 dostane Maďarsko od Ruska úver v sume 10 miliárd eur na financovanie prevažnej časti nákladov spojených s projektom.

Jadrová elektráreň Paks má štyri bloky s reaktormi VVER-440, ktoré uviedli do prevádzky v rokoch 1982 až 1987. Prevádzka prvej dvojice bola predĺžená o 20 rokov a teraz prebieha konanie o predĺžení doby prevádzky tretieho a štvrtého bloku.

V jadrovej elektrárni Paks 2 sa pripravuje výstavba dvoch blokov s reaktormi VVER-1200, ktoré sa radia do generácie III+. V roku 2014 bola podpísaná medzivládna dohoda medzi Maďarskom a Ruskom o výstavbe tejto elektrárne a dohoda o poskytnutí úveru Ruskom na financovanie 80 % investičných nákladov. Nové bloky by mali začať dodávať elektrinu v rokoch 2024 až 2025.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok