Je prineskoro. Juppé kritizovaného Fillona vo voľbách nenahradí

TA3 TASR
6.3.2017 12:23

Bývalý francúzsky premiér Alain Juppé vyhlásil, že nenahradí prezidentského kandidáta Francoisa Fillona, keby sa Fillon rozhodol stiahnuť svoju kandidatúru. Napriek naliehaniu časti republikánov Juppé opäť vyhlásil, že pre jeho kandidatúru je už "príliš neskoro". Republikáni preto zvolali krízové rokovanie.

Kritizoval Fillona

Juppé vysvetlil, že neuspel v straníckych primárkach, v ktorých druhom kole ho Fillon porazil. Juppé sa domnieva, že v súčasnej situácii by svojich podporovateľov zjednocoval ešte ťažšie.

Francúzske médiá uviedli, že Juppé síce svoju kandidatúru opäť odmietol, ale nenavrhol nijaký spôsob, ako by konzervatívna pravica a centristi mohli riešiť situáciu, do ktorej sa dostali, keď boli voči nedávnemu jednoznačnému favoritovi volieb Fillonovi vznesené podozrenia z fiktívneho zamestnávania svojej manželky a detí.

Juppé vyhlásil, že ešte nikdy doteraz v dejinách Piatej republiky prezidentské voľby nesprevádzali také zmätky ako teraz. Kritizoval aj Fillona, že jeho obrana pred podozreniami z korupcie je založená na tvrdeniach o údajnom sprisahaní a politickej vražde. Dôsledkom toho podľa Juppého je, že Fillon sa ocitol v slepej uličke.

Sarkozy chce spoločné hľadanie východiska

Exprezident Nicolas Sarkozy Fillonovi a Juppému navrhol, aby sa stretli a spoločne hľadali východisko zo súčasnej situácie. Na svojom mimoriadnom zasadnutí sa dnes zíde politický výbor LR. Mnohí členovia LR, vrátane dezertérov z Fillonovho predvolebného tímu, sa domnievajú, že Juppé by mal kandidovať namiesto Fillona.

Poslanec LR za kraj Alpes-Maritimes, Eric Ciotti, je naďalej presvedčený o tom, že Fillon dokáže vyhrať prezidentské voľby. Poukázal na podporu, ktorej sa Fillonovi dostalo od voličov, ktorí v nedeľu prišli na predvolebné zhromaždenie na parížskom námestí Trocadéro. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 Ciotti súčasne odmietol informácie, že sa začalo so zbieraním podpisov v prospech prípadnej kandidatúry Francoisa Baroina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok