Taliani zachránili vyše tisíc migrantov, smerovali do Európy

TA3 TASR
5.3.2017 22:39

Záchranári priviezli na Sicíliu počas víkendu približne 1300 migrantov. Ľudí zachytili v Stredozemnom mori pri pokuse preplaviť sa do Európy.

Rekordný prílev migrantov

Taliansko zaznamenalo od začiatku tohto roka dosiaľ rekordný prílev migrantov po mori, keď sa ich na nebezpečnú plavbu zo severnej Afriky vydalo oveľa viac než v rovnakých obdobiach predošlých troch rokov, vyplynulo z oficiálnych štatistík zverejnených minulý piatok. Ďalších 500 migrantov smeruje na Sicíliu a malo by tam doraziť v najbližších dňoch po tom, ako ich našli na vratkých člnoch severne od pobrežia Líbye.

Katalánska mimovládna organizácia Proactiva Open Arms, ktorá prevádzkuje jednu zo záchranných lodí, oznámila, že pred záchranou jedného z člnov sa päť migrantov utopilo, čo však hovorca talianskej pobrežnej stráže nemohol potvrdiť. V meste na východnom pobreží Sicílie vyniesli telo 16-ročného chlapca z nórskej lode Siem Pilot, ktorá pôsobí v misii pohraničnej agentúry Frontex Európskej únie. Chlapec podľa vyjadrenia veliteľa lode Jörgena Berga pre agentúru Reuters zomrel v piatok dopoludnia v dôsledku zatiaľ nezistenej choroby. Jeho štátnu príslušnosť nezverejnili.

Nórska polícia v nedeľu oznámila, že loď Siem Pilot zachránila od štvrtka pri ôsmich operáciách v Stredozemnom mori 503 ľudí. Mnohí z 358 mužov, 29 žien a 116 detí mali podľa nej zranenia vrátane strelných poranení, popálenín a zranení hlavy.

Násilie v Líbyi sa stupňuje

V Stredozemnom mori od začiatku roka do 2. marca zahynulo 487 migrantov, čo je viac než 425 počas prvých dvoch mesiacov vlaňajška, vyplýva z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu. Talianske ministerstvo vnútra eviduje od začiatku roka 57-percentný nárast počtu migrantov prichádzajúcich po mori v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Od začiatku roka 2014 pritom do Talianska prišlo približne pol milióna ľudí, rekordných 181.000 v roku 2016. Tohtoroční prichádzajúci hovoria o vzrastajúcom násilí a brutalite v Líbyi, kde konkurenčné skupiny bojujú o moc a pašeráci ľudí pôsobia beztrestne uprostred chaosu, ktorý vypukol po zvrhnutí dlhoročného vládcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Humanitárne skupiny tvrdia, že jednou z príčin nárastu odchodu migrantov z Líbye je dohoda, ktorú vo februári podpísali Taliansko, EÚ a vláda v Tripolise podporovaná Organizáciou Spojených národov. Cieľom dohody je zastaviť týchto migrantov sčasti financovaním táborov prevádzkovaných touto líbyjskou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok