Odobrať Čistému dňu akreditáciu je najjednoduchšie, tvrdí Richter

TA3 TASR
5.3.2017 16:48

Kontrola resocializačného centra Čistý deň v Galante nepreukázala také porušenia, aby sa naplnila litera zákona na odobratie jeho akreditácie. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Za rozhodnutím si stojí

Reagoval tak na otázku, prečo rezort práce neodňal zariadeniu akreditáciu, a to napriek tomu, že mu to odporúčala jeho Akreditačná komisia. "Moja komisia, a treba povedať, že to bola veľmi široká komisia, ktorá mala vo svojich radoch ekonómov, sociálnych pracovníkov, zistila porušenia, ale nie takého charakteru, ktoré by zodpovedali litere zákona o potrebe odobratia. To je dôležité," povedal minister.

Za svojím tvrdením si vraj naďalej stojí. "Nemal som konkrétne výsledky, ktoré by ma k tomu oprávňovali," zdôraznil Richter. S tým nesúhlasí podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá poukazuje na zákon o sociálno-právnej ochrane detí.

Ten podľa nej ministerstvu ukladá, že zruší akreditáciu, ak môže byť ohrozený život alebo zdravie dieťaťa, alebo jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin. "Vy ste mali z titulu vašej funkcie okamžite konať. A je irelevantné, či orgány činné v trestnom konaní vyšetrovanie dotiahli alebo nie," myslí si poslankyňa.

Nicholsonová nesúhlasí

Brať do úvahy pri odoberaní akreditácie sa podľa nej mali prebiehajúce trestné konania v štyroch trestných veciach, ako sú znásilnenie, zneužívanie, týranie blízkej a zverenej osoby a tiež trestné činy týkajúce sa porušovania ľudskej dôstojnosti.

Dôvodom na odňatie licencie je tiež podľa nej zistený fakt, že resocializačné zariadenie nemalo psychológa, čo je jednou z podmienok akreditácie. Centrum tiež nemalo vypracované individuálne resocializačné plány a malo postrácané zápisy z psychologických sedení. "Toto všetko sú vážne porušenia podmienok akreditácie a už len na základe toho by ste mali odňať akreditáciu," zdôraznila Ďuriš Nicholsonová.

Poukazuje zároveň na to, že z Akreditačnej komisie odišli dvaja jej členovia, ktorí nesúhlasia s rozhodnutím ministra Richtera o ponechaní akreditácie. Pritom práve táto komisia podľa Ďuriš Nicholsonovej dvakrát hlasovala za odňatie licencie resocializačnému zariadeniu.

Prepojenie so zariadením odmieta

Proti rozhodnutiu ministra sa medzičasom postavila aj ombudsmanka Jana Dubovcová a Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce. Tá podporuje dôvody, pre ktoré sa rozhodli obaja členovia Akreditačnej komisie zo svojej funkcie abdikovať.

"Odobrať tú akreditáciu je pre mňa najjednoduchšie. Ak by som pragmaticky rozmýšľal, tak to urobím a mám svätý pokoj," odpovedal Richter na otázku, či toto nie je dostatočný dôvod na odobratie akreditácie. Ak by tak urobil, bol by to vraj precedens a upozorňuje, že sa treba pozerať na všetky ďalšie zariadenia s takouto službou.

Prepojenie so zariadením dôrazne odmieta. Podpredsedníčka NR SR to označuje za nezmysel a argumentuje tým, že Akreditačná komisia za svojho pôsobenia odobrala akreditácie desiatkam zariadení a urobili oveľa menšie prehrešky. "Z titulu funkcie, z titulu zákona ste mali konať. Nekonali ste," dodala Ďuriš Nicholsonová s tým, že aj to je dôvod prečo chce opozícia ministra odvolať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok