Kvetine, ktorá rastie na jedinom mieste na svete, hrozí zánik

TA3 ČTK
5.3.2017 09:29

Len na jedinom mieste na svete, v tureckej obci Halfeti, rastú ruže, ktoré vždy počas leta stmavnú až dočierna. Týchto vzácnych čiernych ruží je veľmi málo a hrozí im zánik. Preto tureckí vedci pracujú na projekte, ktorý má za cieľ túto odrodu zošľachtiť a môcť ju tak pestovať vo veľkom.

Kvetine, ktorá rastie na jedinom mieste na svete, hrozí zánik
foto ilu SITA/AP

Čierna ruža z Halfeti, ktorej hovoria aj Arabská nevesta či Arabská krásavica, rástla v obci Halfeti na juhovýchode Turecka. V roku 2000 však v dôsledku výstavby priehrady došlo k zatopeniu takmer celej obce. Jej obyvatelia si cibuľky vzácnych ruží zobrali so sebou do nového mesta, ktoré vzniklo asi 10 kilometrov od pôvodnej obce. Aké ale bolo ich prekvapenie, keď sa ruže počas leta z tmavo červených na čierne nezmenili.

V pôvodnej obci totiž mali čierne ruže špeciálne zloženie pôdy, ktorá bola zavlažovaná vodou z rieky Eufrat. Pred zánikom zachránili vzácnu ružu tým, že ju opäť začali pestovať v skleníkoch čo najbližšie k pôvodnému miestu. Tam sa ale nedá pestovať vo veľkom množstve. „Chceme získať novú odrodu karagül – čiernej ruže s odolnejšími vlastnosťami jej krížením s inými tmavo červenými druhmi,“ uviedol Serhan Işikan, riaditeľ spoločnosti TAGEM, ktorá v tamojšom okrese Sanliurfa pestuje ruže.

Čierne ruže tak bude firma pestovať v skleníkoch, v ktorých budú špeciálne podmienky riadené počítačom. „Dostali sme už veľa zákaziek na čierne ruže, keď sa o tomto projekte dopočuli zákazníci vo svete. Ale kým nebude projekt dokončený, nechceme zatiaľ uzatvárať zmluvy,“ povedal Işikan, ktorý dúfa, že projekt bude úspešný.

Témy: Projekt Turecko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok