Biely dom navrhuje znížiť objem pomoci pre zahraničie

TA3 TASR
5.3.2017 00:34

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa má v pláne znížiť objem ekonomickej pomoci iným štátom. Potvrdil to riaditeľ Úrad pre riadenie a rozpočet Mick Mulvaney.

Biely dom navrhuje znížiť objem pomoci pre zahraničie
SITA/AP

Vo vysielaní televízie Fox News Mulvaney dodal, že vláda chce navrhnúť "minúť tieto peniaze tu" - v USA. Spresnil, že ide o pomerne rozsiahle škrty v zahraničnej pomoci. Cieľom týchto škrtov v rozpočte je získať prostriedky na zvýšenie výdavkov na obranu USA o 54 miliárd dolárov, ako to avizoval aj prezident Trump.

Viacero amerických médií pred časom informovalo, že minister zahraničných vecí Rex Tillerson súhlasil s výraznými škrtmi v rozpočte pre svoj rezort. OMB navrhol znížil rozpočet pre rezort diplomacie o 37 percent. Tillerson súhlasil s nutnosťou radikálnej úpravy rozpočtu svojho rezortu a jeho agentúry pre medzinárodný rozvoj, ale navrhol rozložiť tento proces na tri roky.

Kongres však s týmito zámermi nesúhlasí, pričom proti sú demokrati i republikáni, ktorí sa obávajú, že to povedie k ohrozeniu zahraničnej politiky Washingtonu a fungovania USAID. Mulvaney podľa agentúry Reuters uviedol, že Trumpova administratíva predloží svoje rozpočtové návrhy 16. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok