Šéf Fillonovej predvolebnej kampane odstúpi z funkcie

TA3 TASR
4.3.2017 00:04

Šéf predvolebnej kampane francúzskeho prezidentského kandidáta Francoisa Fillona odstúpi zo svojej funkcie, napísal francúzsky denník Libération. Patrick Stefanini podľa tohto periodika zároveň uviedol, že jeho rezignácia, ktorá nadobudne platnosť v nedeľu, je "neodvolateľná".

Hrozí mu obvinenie z korupcie

List s jeho demisiou ešte skôr tento týždeň zverejnil denník Le Journal du dimanche. Stefanini v ňom píše, že z jeho práce na "širokej aliancii pravice a stredu", ktorú sa pokúšal vytvoriť okolo Fillona, ostalo len "málo či vôbec nič". Samotný Fillon momentálne čelí ostrej kritike verejnosti v súvislosti so škandálom, že fiktívne zamestnával svoju manželku Penelope a deti vo svojom bývalom parlamentnom úrade.

Svojich priaznivcov dnes preto tento pravicový prezidentský kandidát vyzval, aby vyšli do ulíc a podporili jeho ohrozenú kandidatúru. Vynárajú sa totiž špekulácie, že by ho jeho strana Republikáni mohla nahradiť bývalým premiérom Alainom Juppém, ktorého Fillon porazil v primárkach, približuje agentúra DPA.

Fillon ešte v stredu oznámil, že bude pokračovať vo svojej prezidentskej kampani a nestiahne svoju kandidatúru napriek tomu, že mu hrozí obvinenie z korupcie. Zároveň opätovne odmietol podozrenia zo sprenevery finančných prostriedkov v prospech svojej manželky.

Prezumpcia neviny

Fillon tiež ostro kritizoval prácu polície a justície, keď uviedol, že v jeho prípade nebola rešpektovaná prezumpcia neviny ani neboli braté do úvahy jeho argumenty. Aféra nazvaná Penelopegate spôsobila prudký pokles popularity Fillona u voličov, aj keď ešte prednedávnom bol považovaný za favorita blížiacich sa prezidentských volieb. V posledných dňoch zároveň z Fillonovho volebného štábu odišli viacerí blízki spolupracovníci.

Vyšetrovatelia ho predvolali na výsluch na 15. marca, čo je niekoľko dní predtým, ako má byť zverejnený oficiálny zoznam kandidátov prezidentských volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok