Pri bývalom katolíckom sirotinci objavili masový hrob detí

TA3 ČTK TASR
3.3.2017 17:16

V bývalom katolíckom sirotinci v Írsku sa našiel masový hrob s pozostatkami mnohých malých detí. Uviedli to vyšetrovatelia, ktorých írska vláda pred rokmi poverila zistením osudu približne 800 detí, ktoré tu v minulom storočí zomreli a najskôr boli aj anonymne pochované.

Pri bývalom katolíckom sirotinci objavili masový hrob detí
ilu foto SITA/AP

Škvrna spoločnosti

Podľa prvých testov DNA deti pochované v objavenom hrobe boli vo veku od 35 týždňov do troch rokov. O úmrtí najmenej 796 detí v rokoch 1925 až 1961 v sirotinci rádu Sisters of Bon Secours v meste Tuam a o existencii ich neoznačených hrobov informovala v roku 2014 správa miestnej historičky Catherine Corlessovej. Tá našla písomné dôkazy o úmrtiach, ale len jedno pochované dieťa.

Podľa nej príčinou úmrtia mnohých detí bola podvýživa a zanedbanosť. Mnoho detí zomrelo na osýpky, kŕče, tuberkulózu či zápal pľúc. Katolícka cirkev prevádzkovala v 20. storočí v Írsku s finančnou pomocou štátu mnoho sociálnych služieb. A to aj domy, v ktorých slobodné tehotné ženy, vrátane obetí znásilnenia, rodili a zanechávali svoje deti.

Nevydaté matky a ich deti boli v silne katolíckom Írsku považované za škvrnu spoločnosti a odvracala sa od nich aj rodina. Tieto ženy a deti boli podľa Reuters tiež problémom pre niektorých ich otcov, predovšetkým v prípade kňazov či bohatých a ženatých mužov.

Bolesť a rozpoltenosť

Írska katolícka cirkev krátko po zverejnení správy vyzvala miestny rád rehoľných sestier k spolupráci s úradmi pri jej ďalšom pátraní. "Môžem si len predstaviť to ohromné ​​citové utrpenie z odlúčenia, ktoré zažívali matky, keď dávali svoje malé deti na adopciu či boli svedkami ich úmrtia. Bolesť a rozpoltenosť, ktorú znášali, je nad naše chápanie," uviedol arcibiskup Michael Neary.

Predstaviteľka vládneho výboru pre deti Katherine Zapponeová povedala, že nájdenie hromadného hrobu vyvoláva "smútok a znepokojenie". Chce umožniť príbuzným niekdajších obetí, aby im usporiadali riadne pohreby. "Uctíme si ich pamiatku a uistíme sa, že s ich pozostatkami bude správne naložené," dodala Zapponeová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok