SaS vydala špeciál o energiách, nový šéf ÚRSO vraj musí začať odznova

TA3 TASR
3.3.2017 11:39

Predstavitelia opozičnej strany SaS vydali osemstranový časopis, vďaka ktorému by mal každý občan zorientovať v energetickej politike na Slovensku. Zároveň vyhlásili, že budúci predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by mal začať "s čistým stolom".

Rozhodnú o tlačenej forme

Na tlačovom brífingu to uviedli Richard Sulík, Jana Kiššová a Karol Galek pri predstavovaní nového osemstranového časopisu "Energie Špeciál", vďaka ktorému sa podľa nich "v kauze energie môže zorientovať každý".

Podľa Sulíka sa bude časopis o energetike najskôr rozširovať formou elektronickej pošty, cez internetovú stránku SaS, ako aj cez stranícky facebookový profil. "Budúci týždeň sa chceme rozhodnúť aj podľa toho, ako sa bude kauza energie ďalej vyvíjať, či budeme vydávať aj tlačenú formu časopisu. Ak áno, tak v počte minimálne 1 milión kusov, ktoré by sme dodali do domácností," dodal predseda SaS.

 

 

Zmení koalícia zákon?

Poslanci sa vyjadrili aj k voľbe nového šéfa ÚRSO. Podľa Galeka "je to s možnými kandidátmi na funkciu šéfa ÚRSO žalostné""Najprv sa objavilo meno politika z vládnej strany, čo by okamžite pochovalo princíp nezávislosti, ktorý sa kladie na túto pozíciu. Včera (2. 3.) médiami prebehlo meno bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Jána Valka. Jeho skúsenosti s energetikou sú spojené s trojročným pôsobením v Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti , toto ani zďaleka nepostačuje na to, čo vyžaduje zákon," povedal.

Galek pripomenul, že zákon o regulácii v sieťových odvetviach hovorí, že predseda ÚRSO musí mať 10-ročnú prax a skúsenosti v pôsobení v sieťových odvetviach a minimálne 5 rokov na riadiacej pozícii. "Vyzerá to však tak, že vládna koalícia sa práve kvôli tomuto človeku rozhodla 'ohnúť' zákon," poznamenal.

Chcú špecializovaného odborníka

Meno Jána Valka sa podľa Galekových slov už v minulosti raz objavilo, a to v súvislosti s energetickým holdingom. "To by z môjho pohľadu bola vhodnejšia pozícia, pokiaľ by sme ju mali prideľovať podľa nejakých zásluh. Viesť ÚRSO nebude v žiadnom prípade trafika," podčiarkol.

"Nového riaditeľa ÚRSO čaká, že všetko to, čo vybudoval jeho predchodca, musí zhodiť zo stola a začať odznova. Toto si bude vyžadovať veľkého odborníka, s veľkou praxou, nezávislého, otvoreného, s dôrazom na to, že ÚRSO je tu síce na ochranu spotrebiteľa, ale s ohľadom na to, že nesmie likvidovať ani samotné regulované subjekty" zdôraznil Galek. Nemôže to podľa neho teda byť žiaden "univerzálny vojak", ale úzko špecializovaný odborník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok