Slovenku Vlastu poslali vo Švédsku za mreže, roky klamala úrady

TA3 TASR
2.3.2017 12:22

Švédsky okresný súd v meste Malmö poslal do väzenia 49-ročnú Vlastu so slovenským aj slovinským občianstvom a takisto jej dvoch dospelých synov za podvádzanie úradov.

Slovenku Vlastu poslali vo Švédsku za mreže, roky klamala úrady
SITA/AP

Starší brat František totiž vyše desať rokov predstieral, že je mentálne postihnutý, aby rodina mohla dostávať vo Švédsku sociálne dávky. Vlasta tvrdila, že jej syn potrebuje plienky a pomoc pri všetkých úkonoch, uviedol švédsky súd. Na základe toho zamestnanci zdravotníctva vystavili rodine potrebné dokumenty, aby mohla dostávať finančnú pomoc na zaplatenie starostlivosti o syna.

"Preto bol rodine priznaný príspevok na asistenciu a matka bola najatá ako jeho osobná asistentka," dodal súd. Jej synovi priznali prvýkrát nárok na asistenciu v roku 2000, keď mal okolo 15 rokov. V rokoch 2006-2015 dostala rodina sociálne dávky vo výške takmer deväť miliónov švédskych korún (približne 945.000 eur).

Úrady prestali rodine vyplácať dávky v roku 2015, keďže od roku 2001 dostali niekoľko upozornení a v roku 2012 aj policajnú správu z vyšetrovania. Starší syn Vlasty, 32-ročný František, povedal súdu, že predstieral mentálne postihnutie, takže ľudia sa s ním nemohli kontaktovať ani komunikovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok