ESĽP sa chce zaoberať prípadom zadržiavaných tureckých novinárov

TA3 TASR
2.3.2017 06:24

Európsky súd pre ľudské práva sa chce zaoberať prípadom zadržiavaných tureckých novinárov. Vo väzení sú už niekoľko mesiacov, bez možnosti odvolať sa na najvyšší súd.

Situácia je údajne kritická

Rada Európy vyslala v stredu varovanie Turecku v súvislosti so situáciou novinárov, ktorí sa ocitli v predbežnej zadržiavacej väzbe a ktorých situácia je "kritická". Vo varovaní sa uvádza, že Európsky súd pre ľudské práva sa bude zaoberať ich prípadmi, ak im nebude poskytnuté právo odvolať sa.

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland pri príležitosti návštevy tureckého ministra spravodlivosti Bekira Bozdaga v sídle tejto paneurópskej inštitúcie upozornil, že situácia zadržiavaných novinárov ale aj členov tureckého parlamentu "je kritická", lebo sa nachádzajú v celách dočasného zadržania už niekoľko mesiacov.

Jagland svojmu hosťovi naznačil, že ak sa so situáciou dočasne zadržiavaných novinárov a poslancov nebude čo najrýchlejšie zaoberať turecký Ústavný súd, tak sa veci ujme Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu.

Turecko
je členom Rady Európy a musí rešpektovať, že jeho občania majú právo podávať štrasburskému súdu sťažnosti, týkajúce sa porušenia ich ľudských práv po vyčerpaní všetkých legálnych prostriedkov nápravy dostupných v ich krajine.

Stav núdze

Bozdag pripomenul, že v Ankare bol nedávno zriadený špeciálny sedemčlenný výbor, v ktorom sú zastúpení traja sudcovia zaoberajúci sa sťažnosťami ohľadne súdnych opatrení uplatnených v stave núdze. Tento výbor sa bude zaoberať aj sťažnosťami z radov členov občianskych združení a médií.

Jagland upozornil Bozdaga, že tento výbor musí konať na nezávislej báze a dodržiavať právny rámec ESĽP. Po neúspešnom vojenskom prevrate z júla minulého roku turecká vláda v rámci núdzového stavu pristúpila k zatýkaniu v bezprecedentnom rozsahu. Doteraz bolo zatknutých a zadržaných viac ako 43.000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok