Prezident: Poslanci by sa mali vzdať svojho prvého platu v prospech Krásnej Hôrky

TASR
21.3.2012 12:50

Novozvolení poslanci Národnej rady SR by sa mali podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča vzdať svojho prvého poslaneckého platu a mali by ho venovať na obnovu hradu Krásna Hôrka. Prezident to dnes vyhlásil na nádvorí hradu po prehliadke priestorov, ktoré boli poškodené pri požiari 10. marca.

Prezident: Poslanci by sa mali vzdať svojho prvého platu v prospech Krásnej Hôrky
ČTK

Dvakrát som vrátil do parlamentu zákon o platových pomeroch poslancov, pretože som nesúhlasil s tým, aby poberali plat hneď po voľbách, ešte pred ustanovujúcou schôdzou parlamentu a pred zložením poslaneckého sľubu a pritom zatiaľ nič neurobili,“ doplnil Gašparovič a dodal, že by to bol ich prvý dobrý skutok.


Povedal tiež, že sa na spúšť po požiari zle pozerá. „Na druhej strane je dobré, že skoro všetko, čo má nejakú hodnotu sa zachránilo,“ zdôraznil a vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa veľmi rýchlo zomkli a zorganizovali záchranné práce.


Som presvedčený, že sa nám podarí veľmi rýchlo obnoviť túto kultúrnu pamiatku a som rád, že sa už aj rozbehli akcie akejsi národnej zbierky,“ doplnila hlava štátu. Prezident tiež prisľúbil, že osobne prispeje na účet zbierky, ktorú v Štátnej pokladnici založilo Slovenské národné múzeum a to sumou minimálne 1000 eur.


Ocenil tiež snahy, ktoré sa na obnovu hradu objavili v Maďarsku. „Je to však prirodzené. Veď aj my sme im pomáhali, keď mali haváriu s kalom,“ dodal Gašparovič.

Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí. Je súčasťou SNM - Múzea Betliar. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli 2011 boli priestory hradu po rekonštrukcii znovuotvorené. Požiar, ktorý vypukol 10. marca, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok