Prezident sa ospravedlnil za smrť rukojemníka, proti extrémistom armáda zakročila

TA3 TASR
28.2.2017 18:01

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa ospravedlnil Nemecku za to, že sa jeho krajine nepodarilo zabrániť v poprave 70-ročného nemeckého rukojemníka Jürgena Gustava Kantnera militantmi zo skupiny Džamáa abú Sajjáf. Duterte zdôraznil, že proti extrémistom prebieha masívna ofenzíva podporovaná stíhačkami.

Prezident sa ospravedlnil za smrť rukojemníka, proti extrémistom armáda zakročila
SITA/AP

Čína na žiadosť prezidenta nereagovala

Filipínski predstavitelia uviedli, že Kantnera zabili odrezaním hlavy militanti zo skupiny Džamáa abú Sajjáf v džungli na juhu Filipín, keď vypršala lehota na zaplatenie výkupného 30 miliónov pesos (približne 566 000 eur). Militanti zverejnili v pondelok aj video z popravy, ale telo Nemca sa zatiaľ nenašlo.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila vraždu ako "odporný čin, ktorý znova dokazuje, aké neľudské sú tieto teroristické činy osôb bez svedomia". Vo vyhlásení to napísal hovorca Steffen Seibert a dodal: "Musíme všetci držať spolu a bojovať proti nim."

Prezident Duterte sa ospravedlnil a popísal kroky, ktoré jeho vláda podniká s cieľom zastaviť únosy moslimských militantov. Jedným z krokov je tiež žiadosť, ktorú poslal Číne, aby pomohla s hliadkovaním v medzinárodných vodách popri južných Filipínach, Malajzii a Indonézii, kde došlo už k mnohým pirátskym incidentom a únosom. Duterte uviedol, že Čína na jeho žiadosť nereagovala.

Údajne chceli na výkupné počkať dlhšie

"Je mi ľúto, že rukojemníka - občana vašej krajiny - usmrtili odrezaním hlavy. Súcitím s rodinou. Vyjadrujem sústrasť nemeckému ľudu," povedal Duterte na tlačovej konferencii. "Naozaj sme robili všetko, čo bolo v našich silách. Boli sme na mieste, vojenská operácia už určitý čas prebiehala, ale nebola úspešná," vysvetľoval prezident. Dodal, že filipínska vláda sa nevzdala svojej politiky ohľadne platenia výkupného, ktoré by len umožnilo militantom vylepšovať si rozpočet.

Náčelník generálneho štábu, generál Eduardo Ano, uviedol, že vojaci sa deň pred popravou dostali do zrážok s militanti zo skupiny abú Sajjáf, ktorí zadržiavali Kantnera, ale šiestim ozbrojeným mužov sa rukojemníka podarilo odviesť z miesta bojov pri meste Indanan v provincii Sulu. Militantov, ktorí vykonali vraždu, riadil mladý veliteľ Moammar Askali. Ten používa krycie meno Abu Rami, dodal generál Ano. Podľa správy tajných služieb, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AP, Askali chcel Kantnera zabiť, ako sa skupina pôvodne vyhrážala, ale ostatní militanti si želali počkať dlhšie na zaplatenie výkupného.

Militanti uniesli Nemca vlani v novembri z jeho jachty pri južnom pobreží Filipín. Militanti zastrelili jeho 59-ročnú manželku, keď sa bránila, a nechali jej telo v plavidle. Skupina abú Sajjáf je podľa Filipín a USA teroristickou organizáciou; vo svojich táboroch v džungli zadržiava vyše 20 zahraničných a domácich rukojemníkov. Duterte nariadil vojakom zničiť túto skupinu, pretože únosy kvôli výkupnému ohrozujú námornú dopravu vo vodách pri južných Filipínach, Malajzii a Indonézii. Tieto tri krajiny sa spoločne usilujú zaručiť bezpečnosť, ale únosy pokračujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok