Ľuďom na východe hrozia odpojením od energie, tvrdí Matovič

TA3 SITA
28.2.2017 12:33

Ľuďom na východnom Slovensku posiela Východoslovenská energetika upomienky za nezaplatené faktúry za energie. Tvrdí to líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Premiér Robert Fico pritom nedávno radil ľuďom faktúry so zvýšenými cenami roztrhať.

Ľuďom prišli upomienky

Spoločnosť posiela upomienky a hrozí odberateľom odpojením od energie. „Už dnes im účtujú poplatok za upomienku,“ povedal Matovič s tým, že po odpojení si bude spoločnosť účtovať poplatok za opätovné pripojenie. „Je pekné, že im premiér Robert Fico káže trhať faktúry, ale dnes ľudom prichádzajú nemorálne upomienky s hrozbou, že ich vypnú,“ poznamenal Matovič.

Podľa lídra OĽaNO ľuďom prišli platby navýšené aj o tisíc percent, čo je podľa neho šesťročný účet za elektrinu. „Pán premiér, zobuďte sa, prestaňte ženám rozdávať kytičky a riešte ich problémy. Tým istým ženám posielajú hrozby, že ich vypnú, ak nezaplatia vami zvýšené faktúry,“ dodal.

Matovič na tlačovej besede ukázal upomienky troch občanov, ktorým spoločnosť Východoslovenská energetika hrozí, že ak nezaplatia do 13. marca, tak ich odpoja od elektriny. Jeden zo spomínaných zaplatil z faktúry iba takú časť, akú platil aj v minulom roku a rozdiel neuhradil. I napriek tomu mu prišla upomienka. Riešením situácie je podľa Matoviča, aby predstavitelia vládnej koalície začali riešiť problémy bežných ľudí. „Zastrašujete ľudí, a toto je dôsledok neschopnosti viesť krajinu,“ uzavrel Matovič.

Dodávky elektriny nechcú prerušiť

Spoločnosť Východoslovenská energetika v reakcii na vyhlásenia Igora Matoviča uviedla, že žiadnemu zákazníkovi neprerušila dodávku elektriny z dôvodu neplatenia zvýšených záloh pre rok 2017. Keďže preddavky, aj keď zvýšené, boli vystavené na základe v tom čase platných cenových rozhodnutí, platí odporúčanie akciovej spoločnosti, aby ich zákazníci uhradili. "Rovnako platí aj verejný prísľub VSE, ktorá sa zaviazala, že po zmene cenových rozhodnutí tieto zvýšené preddavky odberateľom zohľadní v ďalších zálohách," uviedla špecialistka komunikácie VSE Katarína Šulíková.

Podľa stanoviska firmy existuje skupina 3122 zákazníkov, a nie desaťtisícov, ako o tom hovoril Matovič, ktorým boli zaslané upomienky za neuhradenie záloh. "Ide o zákazníkov z radu domácností spadajúcich do januárového cyklu, u ktorých vzhľadom na sled udalostí ešte neboli v tom čase upravené zálohy na výšku roka 2016. Zároveň platí, že u všetkých týchto zákazníkov je pozastavený proces odpájania a v prípade, že im bola vystavená pokuta za upomienku, táto im bude odpustená," konštatovala Šulíková.

VSE zároveň pripomína, že upomienky boli odoslané koncom februára, v čase, keď ešte nebolo zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví oznámené, že nové cenové rozhodnutia vydá do konca februára a že budú platiť spätne od 1. januára 2017. "Opakujeme, že žiadnemu zákazníkovi sme za neuhradené preddavky 2017 neprerušili dodávku elektriny a ani neprerušíme. Týmto zákazníkom odpustíme poplatok za upomienku," uviedla spoločnosť.

Zákazníci sa majú obracať na dodávateľa

VSE ubezpečila zákazníkov, že keď jej budú doručené cenové rozhodnutia a bude vedieť stanoviť koncovú cenu, v čo najkratšom čase nastaví všetky procesy. Upravovať bude rozpisy preddavkov a zákazníkom, ktorí dostali vyúčtovanie obsahujúce aj časť roku 2017, zašle aj opravné faktúry.

Spoločnosť prisľúbila v prípade potreby riešiť niektoré prípady individuálne. "Zároveň týmto vyzývame všetkých zákazníkov, aby sa v prvom rade obracali na VSE ako svojho dodávateľa, ktorý im jediný vie presne a kvalifikovane odpovedať na ich otázky a ďalší postup. Zároveň prosíme verejných činiteľov, aby pomáhali upokojovať spoločnosť a nezvyšovali neistotu už v aj tak veľmi komplikovanej situácii," uviedla Šulíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok