K Mesiacu sa po polstoročí chystá posádka. Za let poriadne zaplatila

TA3 ČTK
28.2.2017 10:39

Šéf vesmírnej spoločnosti SpaceX Elon Musk nečakane oznámil, že ľudstvo sa už o niekoľko mesiacov po polstoročí vráti k Mesiacu. Pilotovaný let si objednala dvojica boháčov, ktorí už zložili "významný finančný depozit". Riziká si vraj uvedomujú.

K Mesiacu sa po polstoročí chystá posádka. Za let poriadne zaplatila
SpaceX

Návrat po polstoročí

SpaceX na budúci rok uskutoční let k Mesiacu, do blízkosti ktorého dopraví dvoch ľudí, ktorí si cestu objednali. Oznámil to v pondelok šéf firmy Elon Musk, ktorý však neprezradil podrobnosti o svojich klientoch či cene za let. Dodal len to, že "nie sú z Hollywoodu". Pôjde o prvú výpravu do týchto miest od doby, čo americká vesmírna agentúra NASA ukončila misiu modulov Apollo pred zhruba polstoročím.

Dvojica, ktorá sa navzájom pozná, si u Muska objednala týždňovú cestu do blízkosti našej prirodzenej obežnice. Obaja zámožní pasažieri už zaplatili "významnú" zálohu, uviedol miliardár. Preletia asi 480.000 až 640.000 kilometrov. Po návrate k Zemi kozmická kabína pristane na zatiaľ nespresnenom mieste pomocou padáku. "Podľa mňa do toho idú s otvorenými očami a vedia, že tu existuje určité riziko," povedal novinárom Musk.

Kým sa niečo nepokazí

Dvojica podľa neho pred letom podstúpi intenzívnu prípravu, ktorá sa začne už v tomto roku. Musia sa naučiť množstvo vecí. Let bude podľa Muska síce riadený počítačom, ale len do doby, "kým sa niečo nepokazí". K Mesiacu ich privezie vesmírna loď Dragon určená na lety s posádkou, ktorú zo Zeme vynesie upravený typ rakety Falcon.

Tá sa začne v lete ešte len testovať. Let by sa mal odohrať ku koncu budúceho roka, zhruba šesť mesiacov po tom, čo SpaceX po prvýkrát dopraví astronautov k Medzinárodnej vesmírnej stanici. SpaceX zatiaľ fenomenálny mesačný úspech americkej NASA nezopakuje a vesmírny modul na Mesiaci nepristane.

Raketa nazvaná Falcon Heavy bude podľa SpaceX jednou z najvýkonnejších nosných rakiet v histórii vesmírneho výskumu. Má odštartovať z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. A to z "historickej" rampy 39A, z ktorej odlietali posádky misií Apollo v rokoch 1968 až 1972 aj raketoplány v rokoch 1981 až 2011. Plánované súkromné ​​misie k Mesiacu a ISS budú významnou súčasťou príprav na vyslanie ľudských posádok k Marsu, povedal Musk, ktorý založil aj spoločnosť pre vývoj a výrobu elektrických áut Tesla. Upresnil, že počíta s vyslaním astronautov k červenej planéte v roku 2024. Prekonal by tak NASA, ktorá plánuje podobnú misiu najskôr na rok 2030.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok