Francúzska polícia dementovala správu, že chytila strelca z Toulouse

TA3, TASR, SITA
21.3.2012 06:48

Podľa informácií francúzskych médií všetko nasvedčuje tomu, že špeciálne protiteroristické komando RAID onedlho zaútočí na 5-podlažný dom, v ktorom sa ukrýva strelec z Tulús.

Políciou identifikovaný útočník alžírskeho pôvodu Mohammed Merah sa vzdal niekoľko hodín po tom, ako jeho dom v Toulouse obkľúčila polícia. Na miesto zásahu medzitým prišiel aj prezident Nicolas Sarkozy, ktorý by mal neskôr vystúpiť z prejavom.

Merah chcel podľa svojich slov zastrelením troch príslušníkov francúzskej armády demonštrovať svoj odpor voči "zahraničným intervenciám". Židov pred školou v Toulouse zase zabil preto, aby "pomstil" palestínske deti. Podľa francúzskej tajnej služby podozrivý mladík v minulosti absolvoval niekoľko ciest do Pakistanu a Afganistanu a má kontakty s moslimskými extrémistami.

Tajná služba sledovala útočníka už roky

Francúzska tajná služba už roky sledovala moslimského extrémistu, ktorý je podozrivý zo zabitia siedmich ľudí v meste Toulouse a okolí. V stredu to povedal minister vnútra Claude Guéant. Podľa jeho slov však agenti nikdy nespozorovali nič, čo by naznačovalo, že sa pripravuje uskutočniť kriminálny čin. Polícia medzičasom zadržala brata a matku útočníka, ktorú priviedli pred jeho byt obkľúčený políciou. Žena má pomôcť presvedčiť svojho syna, aby sa vzdal. On sám avizoval, že tak spraví popoludní. Zdroj blízky vyšetrovaniu uviedol, že páchateľov brat bol rovnako sympatizantom radikálnych islamistov. Jeho byt, ako aj byt ich matky, polícia prehľadáva.

Polícia v stredu identifikovala útočníka ako Mohammeda Meraha, 24-ročného Francúza alžírskeho pôvodu. Podľa nej bol už v minulosti zadržaný pre bežné porušenie zákona v juhoafganskom meste Kandahár, kolíske Talibanu. Vyjednávačom sám povedal, že patrí k al-Kájde. Na svedomí má mať nedávne vraždy troch vojakov, troch detí a jedného rabína v toulouskom regióne.

Plánoval aj ďalší útok

Vrah francúzskych vojakov a židovských detí z Toulouse plánoval uskutočniť ďalší útok. Predstaviteľom židovskej komunity v meste Toulouse to v stredu oznámil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Šéfke židovskej organizácie CRIF Nicole Yardeniovej Sarkozy povedal, že strelec chcel opäť zaútočiť už v stredu ráno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok