Najlepší film vyhlásili chybne, Oscarov poznačili aj reakcie na Trumpa

TA3 TASR ČTK
27.2.2017 06:10

Oscara v kategórii najlepší film získala dráma Barryho Jenkinsa Moonlight o dospievaní černošského gaya v drogovej štvrti, hoci Warren Beauty vyhlásil predtým za víťaza muzikál La La Land. Ukázalo sa, že dostal nesprávnu obálku. Najlepším cudzojazyčným filmom je Salesman (Klient) iránskeho režiséra Ašghara Farhádího.

Najlepšia réžia pre La La Land

Najväčším prekvapením udeľovania Oscarov bolo chybné oznámenie muzikálu La La Land ako víťaza v kategórii najlepší film, ktoré na pódiu oznámil herec, producent a scenárista Warren Beatty. V sále divadla prevládol šok a chaos, keď producentov muzikálu zastavili v ďakovnej reči a povedali im, že Beatty nesprávne prečítal text v obálke. Zakročil moderátor večera Jimmy Kimmel a informoval, že víťazný najlepší film je dráma Moonlight režiséra Barryho Jenkinsa

Režisér La La Landu Damien Chazelle (32) si odniesol Oscara za jeho réžiu ako najmladší laureát v dejinách tejto kategórie a Emma Stoneová za stvárnenie jednej z dvoch hlavných postáv vo filme, ktorý má Oscary aj za filmovú hudbu, filmovú pieseň, kameru a výpravu. Muzikálová romanca pianistu a herečky túžiacich po kariére premenila šesť z rekordných 14 nominácií, ktoré mala.

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v hlavnej mužskej hereckej kategórii získal Casey Affleck za postavu údržbára v dráme Miesto pri mori. Jeho návrat do rodiska za synovcom, ktorý osirel, oživil bolesť dávnej tragédie.

Iránsky režisér a Trump

Pre režiséra Ašghara Farhádího je to už druhý Oscar, v roku 2012 dostal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímku Rozchod Nadera a Simin.

Režisér slávnostný ceremoniál v Los Angeles bojkotoval na protest proti spornému nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúcemu vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA. Vo vyhlásení, ktoré na pódiu prečítali, Farhádí povedal, že sa na ceremoniáli nezúčastnil "z úcty k ľuďom z mojej krajiny a z ďalších šiestich krajín, ktoré boli znevážené neľudským zákonom zakazujúcim vstup imigrantom do USA".

"Rozdeliť svet na kategórie 'my' a 'naši nepriatelia' vyvoláva strach, nečestné ospravedlňovanie agresie a vojny," uviedol vo vyhlásení.

Menej rasistické Oscary

Slávnostný ceremoniál vyhlásenia víťazov 89. ročníka americkej Akadémie filmových umení a vied v hollywoodskom Dolby Theatre otvoril spevák Justin Timberlake. Vystúpil s piesňou - Can't Stop the Feeling z animovaného filmu Trolovia.

Galavečer moderoval obľúbený moderátor jednej z amerických večerných talkšou Jimmy Kimmel, ktorý varoval, že ceremoniál bude trvať "výrazne dlhšie" ako tri hodiny. Moderátor Kimmel sa nevyhol aj politickému vyjadreniu, keď povedal, že politika prezidenta Donalda Trumpa prispela k tomu, že Oscary vyzerajú byť menej rasistické.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok