Björgenová po tretí raz šampiónkou v skiatlone, Procházková obsadila 34. priečku

TA3 SITA
25.2.2017 14:11

Majsterkou sveta v skiatlone na šampionáte v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti sa stala Nórka Marit Björgenová. V pretekoch všestrannosti na 7,5 km klasickou a 7,5 km voľnou technikou 36-ročná veteránka zdolala o 4,8 s domácu favoritku Kristu Pärmäkoskiovú a o 32 s Švédku Charlotte Kallovú.

Björgenová po tretí raz šampiónkou v skiatlone, Procházková obsadila 34. priečku
SITA/AP

Nekorunovaná kráľovná

Legenda behu na lyžiach Björgenová vybojovala pätnástu medailu z majstrovstiev sveta, v skiatlone dovŕšila víťazný hetrik. Predtým zvíťazila v Osle 2011 a Val di Fiemme 2013. Obhajkyňa titulu z Falunu 2015, ďalšia Nórka Therese Johaugová, v Lahti chýba pre pozitívny dopingový test a nútené stop a celú sezónu. Björgenová je nekorunovanou kráľovnou skiatlonu, v tejto disciplíne dominovala ja na zimných olympijských hrách vo Vancouveri 2010 a Soči 2014.

„Klasická časť bola náročná, vytrpela som si dosť, ale zvládla som ju k spokojnosti. Nevyšla mi výmena lyží, ale rýchlo som to doskočila. Krista mala možno o čosi lepšie lyže ako ja, preto som chcela zaútočiť ešte pred záverečným príchodom na štadión. Atmosféra pretekov bola skvelá, som ňou nadšená,“ uviedla Marit Björgenová.

Už úvodný kilometer klasickej časti pretekov naznačil, kto bude tvrdiť muziku. Na čele sa po dvoch-troch kilometroch sformovala štvorica favoritiek v zložení Björgenová, Wengová, Kallová a Pärmäkoskiová, ktorá si utvorila náskok 10 sekúnd. Slovenka Procházková bola na 3,75 km s odstupom 33,3 s na 24. mieste.

skiatlon-niskanen-bjorgen-nilsson-diggins-weng-bjornsen1140-px-sita-ap_0a000002-8141-ffd4.jpg

Rozhodlo posledné stúpanie

Prezúvanie na 7,5 km najlepšie vyšlo domácej favoritke Pärmäkoskiovej, za ktorou s minimálny odstupom 1-2 sekúnd nasledovalo nórsko-švédske duo Wengová - Kallová. Veteránka Björgenovej prezutie trvalo o čosi dlhšie, ale manko 5 sekúnd nič neznamenalo. Odstup Procházkovej sa zvýšil na 1:28,9 min a prezúvala na 29. priečke.

Vo voľnej, resp. korčuliarskej technike si od začiatku najlepšie počínali Björgenová a Parmakoskiová. Nórka a Fínka výrazne odskočili zostávajúcemu tandemu na čele pretekov a na konci prvého okruhu, čiže na 11,25 km už mali pred Kallovou a Wengovou náskok 28,6 s. Slovenka Procházková bola s mankom 2:34,4 min na 31. mieste.

Rozhodujúci krok na ceste za zlatou medailou urobila Björgenová v poslednom krátkom stúpaní pred príchodom na štadión, keď ušla Pärmäkoskiovej na 3-4 sekundy a v nasledujúcom klesaní a cieľovej rovinke už svoj náskok udržala. Procházková v závere pretekov nabrala ďalšiu minútu a pol odstupu od najlepších a napokon finišovala ako tridsiata štvrtá s vyše 4-minútovým rozdielom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok