Majetkové priznania bratislavskej radnice skontrolujú len na podnet

TA3 TASR
25.2.2017 10:39

Do konca marca musí každý rok primátor hlavného mesta i bratislavskí mestskí poslanci odovzdať mestskej komisii na ochranu verejného záujmu svoje majetkové priznania. Odovzdávajú ich v uzavretých obálkach, ktoré končia v trezore. Komisia ich však obsah nekontroluje, otvára ich až na podnet verejnosti či poslancov.

Majetkové priznania bratislavskej radnice skontrolujú len na podnet
SITA/Michal Burza

Sú dokumenty naozaj v obálke?

Potvrdil to predseda komisie, poslanec Milan Vetrák. Vetrák priznal, že komisia nevie, či sa pri odovzdaní v obálke majetkové priznanie v skutočnosti nachádza. "My skontrolujeme, či naozaj boli zaslané všetky obálky, v ktorých sa nachádzajú majetkové priznania. Neotvárame ich a ani nekontrolujeme priznania," uviedol Vetrák.

Jedinou výnimkou je, ak príde zo strany verejnosti či poslancov podnet pre podozrenie, že konkrétny verejný funkcionár neuviedol v majetkovom priznaní niečo korektne alebo úplne. "Vtedy obálku otvárame. Takýto prípad sa ale toto volebné obdobie zatiaľ nestal," podotkol poslanec.

Tento stav podľa jeho slov akceptuje väčšina poslancov v komisii, hoci on s ním nesúhlasí a chce ho zmeniť. Na mestskom zastupiteľstve plánuje tento rok presadiť, aby sa obálky s majetkovými priznaniami otvárali. Taktiež chce, aby mala k týmto priznaniam prístup aj verejnosť. Ich zverejňovanie na webe zákon ale príslušným mestským a obecným komisiám v súčasnosti neprikazuje.

Pirošík nevidí v komisii zmysel

Mestský poslanec a člen komisie na ochranu verejného záujmu Slavomír Drozd povedal, že uzavreté obálky s majetkovým priznaním sú v Bratislave zaužívanou praxou. "Keby sa to otváralo, hneď zistime, či tam nie sú len prázdne papiere a či tam sú priznané funkcie a príjmy z toho plynúce, nie len na základe nejakého podnetu," skonštatoval.

Ako tvrdí, nemá problém, aby sa to zmenilo a majetkové priznania boli zverejňované aj na webe. Advokát a spolupracovník Transparency International Slovensko Vladimír Pirošík takýto stav považuje za alibistický, formalistický a v rozpore s literou i duchom zákona o konflikte záujmov. "Podľa zákona má mestská komisia na ochranu verejného záujmu oznámenia kontrolovať, preverovať ich úplnosť, pravdivosť a prípadne aj požadovať ich doplnenie. A z toho logicky vyplýva, že obálky predtým musí aj otvoriť," skonštatoval Pirošík.

Činnosť komisie v takejto podobe nemá podľa neho absolútne žiadny význam. "Zalepené obálky predsa môžu verejní funkcionári podávať aj priamo magistrátu, nepotrebujú na to prostredníka v podobe komisie," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok