Sninu zaradili medzi nelegálnych zamestnávateľov, mesto podalo odvolanie

TA3 TASR
24.2.2017 20:40

Sninská samospráva je zaradená do centrálneho, verejne prístupného registra fyzických a právnických osôb, ktoré porušili zákaz nelegálneho zamestnávania.

Sninu zaradili medzi nelegálnych zamestnávateľov, mesto podalo odvolanie
ilu foto SITA/Martin Havran

Mestu hrozí vysoká pokuta

"V danom prípade došlo k nelegálnemu zamestnávaniu dvoch fyzických osôb, a to tým, že boli neskoro prihlásení do registra Sociálnej poisťovne, t. j. ešte pre začiatkom výkonu prác," vysvetlila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

Mestu hrozí podľa jej slov pokuta do výšky 200.000 eur. Zároveň mu nebude vydané potvrdenie o neporušení zákazu, ktoré je podkladom, napr. ak sa chce zúčastniť na verejnom obstarávaní alebo chce čerpať štátne dotácie či fondy EÚ.

"V danom prípade bude prebiehať správne konanie vo veci uloženia pokuty, čiže mesto Snina môže doložiť dôkazy, že k danému skutku nedošlo, prípadne sa môže obrátiť na súd a domáhať sa ochrany súdnou cestou," doplnila.

Nestotožňuje sa so závermi

Ako uviedla hovorkyňa sninskej radnice Eva Mihaliková, mesto sa nestotožňuje so závermi, resp. nedostatkom, ktorý je uvedený v protokole, a preto voči nemu podalo odvolanie. Napriek tomu bolo zapísané do zoznamu osôb, ktoré porušili zákaz nelegálnej práce. Mesto Snina listom oslovilo aj predstaviteľov vlády o súčinnosť v tomto prípade.

K oneskorenému prihláseniu, namiesto 6. júna to bolo 8. júna, došlo podľa Mihalikovej slov z dôvodu, že zodpovednej pracovníčke zomrel otec a ona v ten deň organizovala pohreb. "Obom zamestnancom bola za tieto dni vyplatená mzda a tiež za oboch boli, vrátane sporných dní za príslušný mesiac, odvedené všetky zákonné odvody. Mesto neukrátilo ani zamestnancov na mzdách, ani štát na daniach a odvodoch," skonštatovala s tým, že ide len o administratívnu chybu a prílišnú tvrdosť zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok