Erdogan: Ak ľudia chcú trest smrti, budú ho mať

TA3 TASR
24.2.2017 18:24

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navrhol vypísanie referenda o opätovnom zavedení trestu smrti. Hlava štátu to vyhlásila počas prebiehajúcej kampane za prijatie balíka ústavných reforiem, ktoré by ešte viac posilnili jeho pozíciu v prezidentskom úrade.

Erdogan: Ak ľudia chcú trest smrti, budú ho mať
ilu foto TASR

"Ak ľudia chcú zavedenie trestu smrti, budú ho mať," vyhlásil Erdogan pred zhromaždeným davom v provincii Manisa. Referendum o ústavných zmenách sa bude konať 16. apríla. Kritici varujú, že tým dôjde k nevyváženej deľbe moci, podľa Erdoganových lojalistov to zasa prispeje k stabilizácii krajiny.

Turecký parlament môže prikročiť k ústavnej zmene, akou je napríklad zavedenie najvyššieho trestu, prostredníctvom referenda, ak takýto krok podporí najmenej 60 percent zákonodarcov. Zmeny v ústave však môže prijať aj bez vypísania plebiscitu dvojtretinová väčšina tureckých zákonodarcov.

Erdogan hovorí o opätovnom zavedení trestu smrti od vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine. Európska únia však varovala Ankaru, že takéto opatrenie by zmarilo úsilie Turecka o vstup do tohto bloku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok