Vietor pod Tatrami strháva stromy, vydali najvyššiu výstrahu

TA3 TASR SITA
24.2.2017 08:50

Na severe Slovenska je extrémne veterno. Na Lomnickom štíte už fúkal vietor rýchlosťou vyše 210 kilometrov za hodinu, na Chopku dokonca ešte rýchlejšie. Vydali preto výstrahy najvyššieho stupňa. Hasiči majú plné ruky práce a na viacerých miestach odstraňujú popadané stromy.

Poriadna víchrica na horách

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že na hrebeňoch Tatier má byť mimoriadne búrlivý vietor o sile víchrice, výstrahu najvyššieho, 3. stupňa, vydal pre okresy Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Na horách nad pásmom lesa tu miestami dosiahne rýchlosť vetra v nárazoch 145 až 180 km/h.

Vysoko v horách je poriadna víchrica. Na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách ráno o 5.00 h meteorológovia namerali vietor s rýchlosťou 59 m/s, čo je zhruba 212 km/h. Na Chopku namerali dokonca rýchlosť 220 kilometrov za hodinu.

Popadané stromy v Ždiari aj v Lomnici

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varovali meteorológovia. Pre okresy Kežmarok, Námestovo, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica a Žilina vydal SHMÚ výstrahu 2. stupňa pred vetrom. Nad pásmom lesa môže jeho rýchlosť dosiahnuť 115 až 145 km/h.

V dôsledku silného vetra komplikujú dopravu v okolí obce Ždiar v okrese Poprad smerom na Bachledovu dolinu popadané stromy na vozovke. Na mieste zasiahli hasiči z obce Ždiar a Slovenská správa ciest. "V noci sme v súvislosti s počasím nemali žiadne vážnejšie výjazdy," povedal operačný dôstojník. Hasiči zasiahli aj v Tatranskej Lomnici na Ceste slobody.

vietor_0a000002-e491-f94c.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok