Syn Lucifer a dcéra Žirafa? Poliaci sú pri výbere mien kreatívni

TA3 ČTK
24.2.2017 07:29

Poľská kreativita pri výbere vhodného mena pre novorodeniatko nepozná hraníc. Kurtizána, Eutanázia či Žirafa sú súčasťou podivných mien, ktoré sa poľskí rodičia v minulom roku pokúšali dať svojim deťom.

Syn Lucifer a dcéra Žirafa? Poliaci sú pri výbere mien kreatívni
SITA/AP

Mená musia byť rozumné

"Mali sme aj návrhy ako Lucifer či Belzebub," povedala televízii TVN jazyková expertka Danuta Krzyžyková, ktorá spolu s matrikármi zabraňuje najväčším excesom pri krstoch.

"Mená nemusia byť bežné, môžu byť originálne, ale musia byť rozumné," vysvetlila Krzyžyková jazykovú politiku, ktorá zakazuje hanlivé a neslušné mená. Neprijateľné sú aj zdrobneniny mien.

Spomínané návrhy mien neprešli, napriek tomu vlani pribudli noví obyvatelia Poľska s menami ako Mason, Baltazar, Gromoslaw, Santiago, Ragnar a Roland. Pribudli tiež dievčenské mená ako Chelsea, Chanel, Dajana, Hiacynta, Lukrecja či Džesika.

Prevažujú konzervatívci

Väčšina poľských rodičov je ale konzervatívna, a tak v krajine prevažujú mená ako Antoni, Jakub a Szymon, respektíve Zuzanna, Julia a Lena.

Neobvyklé meno má však aj svoje výhody. "Nepoznám človeka, ktorý by ma stretol, či už v práci alebo súkromne, a nepamätal si ma," pochválil sa reportérke Ziemowit Pendziwiatr, ktorý niekoľko rokov na poľskej obrazovke predpovedal počasie.

Témy: Poľsko Santiago
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok