Zomrel prvý ponovembrový premiér Milan Čič

TA3, SITA
9.11.2012 12:04

Bývalý predseda Ústavného súdu a prvý ponovembrový premiér Milan Čič zomrel. Správu potvrdila Kancelária prezidenta SR.

Politik, pedagóg, právnik

Čič dnes krátko po 10:00 zomrel vo veku 80 rokov v nemocnici na bratislavských Kramároch. Čiča ešte koncom októbra hospitalizovali na neurochirurgii, kde ho aj operovali. Informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Milan Čič mnoho rokov pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Univerzite Komenského v Bratislave a tiež učil v Košiciach, Banskej Bystrici a v Brne. V rokoch 1969 až 1970 bol námestníkom ministra spravodlivosti a potom až do roku 1987 pôsobil ako vedúci katedry na Právnickej fakulte UK.

Funkciu ministra spravodlivosti zastával v rokoch 1988-89 a od decembra 1989 do júna 1990 bol predsedom slovenskej vlády.

Prvý premiér a predseda ÚS

Bol tiež poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a predsedom Ústavnoprávneho výboru snemovne ľudu. Od roku 1993 do roku 2000 vykonával Milan Čič funkciu prvého predsedu Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Vedúcim Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky sa stal 15. júna 2004, po vymenovaní Ivana Gašparoviča za prezidenta Slovenskej republiky.

Prešiel k Mečiarovi

Politická kariéra Milana Čiča sa začala v roku 1961, kedy vstúpil do KSČ, ktorej členom bol do marca 1990. Po novembrových udalostiach bol v rokoch 1990 až 1991 členom hnutia Verejnosť proti násiliu, no po založení Mečiarovho Hnutia za demokratické Slovensko v roku 1991 sa stal jeho členom a v hnutí zotrval do roku 1993.

V roku 2000 sa Milan Čič neúspešne pokúsil o návrat do politiky v Strane demokratického stredu. V roku 2001 sa neúspešne uchádzal o funkciu predsedu bratislavského VÚC a v roku 2006 o funkciu sudcu Ústavného súdu SR.

Prezidentský pár vyjadril sústrasť

"Kancelária prezidenta Slovenskej republiky s hlbokým zármutkom oznamuje, že dnes po krátkej chorobe zomrel vedúci Kancelárie prezidenta SR akademik Milan Čič. Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s manželkou Silviou Gašparovičovou a zamestnanci kancelárie prezidenta SR vyjadrujú hlbokú sústrasť najbližšej rodine a pozostalým," uviedla stránka prezident.sk.

Reakcia Roberta Fica

Vyjadrenie Jozefa Žatkuliaka z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied

Reakcia Pavla Pašku prostredníctvom hovorcu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok