Malajzia má ďalších podozrivých z vraždy Kimovho brata, jeden je diplomat

TA3 ČTK
22.2.2017 07:12

Malajzijská polícia identifikovala dvoch ďalších podozrivých z vraždy brata severokórejského vodcu Kim Čong-una a predviedla ich na výsluch.

Zoznam podozrivých narastá

Jeden z nich je druhým tajomníkom severokórejského veľvyslanectva v Malajzii, druhý je napojený na severokórejskú leteckú spoločnosť Air Koryo a obaja sa stále nachádzajú v Malajzii. Oznámilo to vedenie polície. Kim Čong-nam bol 13. februára zrejme otrávený jedovatou látkou, ktorá mu bola nastriekaná do tváre, keď čakal na svoj let.

Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov. Malajzijská polícia zatkla Severokórejčana Ri Čong-čchola, ktorý žije v Malajzii viac ako tri roky. Už skôr zatkla dve ženy, s vietnamským a indonézskym pasom, a priateľa jednej z nich. Z priameho spáchania vraždy je podozrivá jedna zo zadržaných žien.

Agenti ich mali vycvičiť

Polícia podľa agentúry AP oznámila, že obe ženy severokórejskí agenti vycvičili, aby rozotreli Kimovi jed po tvári a potom si umyli ruky. V súvislosti so smrťou brata vodcu KĽDR pátra malajzijská polícia po ďalších štyroch občanoch Severnej Kórey, ktorí opustili Malajziu v pondelok, keď bol Kim Čong-nam otrávený. Polícia neoznámila, či je štvorica hľadaných nejako spojená so severokórejskú vládou.

Polícia uviedla, že podľa všetkého odleteli do severokórejskej metropoly Pchjongjangu. Telo zavraždeného je v márnici vzhľadom k vysokej citlivosti prípadu pod starostlivou ochranou ozbrojeného tímu. Kim Čong-namova násilná smrť vyvolala napätie v diplomatických vzťahoch medzi Malajziou a KĽDR.

Kim Čong-nam bol bratom súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una a zároveň najstarším synom bývalého vodcu Kim Čong-ila, za ktorého nástupcu bol niekoľko rokov považovaný. Kim Čong-nam mal povesť playboya, hráča v kasínach a povaľača a bol dlhodobo pre severokórejskú vládu tŕňom v oku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok