Brexit nebude zadarmo, Británia musí splatiť záväzky voči Únii

TA3 TASR
21.2.2017 19:19

Veľkej Británii bude trvať roky, kým vyrokuje nové obchodné vzťahy s Európskou úniou. Vyhlásil to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Únia chce zároveň od Spojeného kráľovstva všetky peniaze, ktoré ako člen dvadsaťosmičky prisľúbilo.

Nová dohoda potrvá roky

Spojené kráľovstvo bude potrebovať niekoľko rokov na to, aby si po Brexite vyrokovalo budúcu obchodnú dohodu s Európskou úniou. Účet za odchod z EÚ bude pritom pre Britániu poriadne vysoký, varoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

"Bude trvať roky, kým dohodneme budúcu architektúru vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou," vyhlásil Juncker počas vystúpenia v belgickom parlamente. Podľa jeho slov si to britská strana dobre uvedomuje, takisto aj skutočnosť, že Brexit nebude lacná záležitosť.

Mastný účet pre Britániu

"Musia rešpektovať záväzky, na prijímaní ktorých sa podieľali. Takže účet bude, aby som bol trochu drsný, veľmi mastný", povedal Juncker. Podľa agentúry Reuters sa jeho vyjadrenie týkalo britských príspevkov do rozpočtu EÚ, ku ktorým sa Británia zaviazala ako členská krajina Únie.

Britská premiérka Theresa Mayová chce najneskôr do konca marca aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje podmienky odchodu členských krajín z EÚ. Lídri EÚ očakávajú, že by sa tak mohlo stať už počas marcového zasadnutia Európskej rady v Bruseli (9-10.3). Britská vláda tento termín zatiaľ nepotvrdila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok