V Štokholme vypukli nepokoje, výtržníci útočili na políciu a rabovali

TA3 TASR
21.2.2017 13:55

Niekoľko dní po tom, ako prezident USA Donald Trump utŕžil kritiku za svoje slová o incidente vo Švédsku, ktorý sa nestal, z krajiny troch koruniek skutočne hlásia násilné incidenty spojené s prisťahovalcami.

V Štokholme vypukli nepokoje, výtržníci útočili na políciu a rabovali
TASR

Desiatky mladých výtržníkov

Nepokoje vypukli v noci nadnes v prevažne prisťahovaleckej štvrti Štokholmu, kde desiatky mladých výtržníkov hádzali kameňmi na policajtov, podpaľovali autá a rabovali obchody. Násilnosti v štvrti Rinkeby na severe Štokholmu boli reakciou na zatknutie súvisiace s drogovou trestnou činnosťou.

Jeden z policajtov musel počas výtržností vypáliť varovný výstrel do vzduchu, ktorý nikoho nezasiahol. Celkovo utrpeli zranenia traja ľudia vrátane policajta. Vydrancovaných bolo niekoľko obchodov a podpálených zhruba 10 áut. Poriadok sa podarilo obnoviť krátko po polnoci.  

Bezprostredne neboli zatknutí žiadni podozriví. Vyšetrovatelia však za týmto účelom začali analyzovať zábery z bezpečnostných a policajných kamier. Viac ako 80 percent štokholmského predmestia Rinkeby tvoria migranti alebo obyvatelia s prisťahovaleckým pozadím. Veľká časť z nich je nezamestnaných.

Pozrite sa, čo sa stalo vo Švédsku

Mnohí aktuálny incident okamžite spojili s výrokom amerického prezidenta Trumpa z minulej soboty. Trump počas mítingu na Floride vyhlásil: "Pozrite sa, čo sa stalo včera večer vo Švédsku." Urobil tak po tom, ako vo vystúpení narážal na teroristické útoky, ku ktorým došlo v Európe. Nebolo jasné, o čom presne hovorí, a zo škandinávskej krajiny v piatok večer nehlásili nijaké vážne bezpečnostné incidenty.

Jeho slová vyvolali v záplavu komentárov na sociálnych sieťach a miestne noviny zverejnili zoznam rôznych udalostí, ktoré sa stali vo Švédsku v piatok a zjavne nesúviseli s teroristickými aktivitami. Hovorkyňa Bieleho domu uviedla, že Trump hovoril o rastúcej kriminalite vo všeobecnosti, nie o konkrétnej záležitosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok