Gruzínci bránili slobodu slova. Protestovali za nezávislú televíziu

TA3 TASR
19.2.2017 22:39

Tisíce Gruzíncov sa zhromaždili v metropole Tbilisi, aby prejavili podporu najväčšej nezávislej televíznej stanici v krajine - Rustavi 2. Tej totiž pre aktuálny súdny spor hrozí, že by mohla prejsť do rúk provládne orientovaného vlastníka.

Rustavi 2 je najpopulárnejšou gruzínskou televíznou stanicou. Práve jej obľúbenosť pritiahla do Tbilisi množstvo ľudí zo širokého politického spektra. Demonštranti volali po spravodlivosti vo vlastníckom spore televízie. Viacerí z nich zároveň niesli transparenty vyzývajúce na uväznenie miliardára Bidzinu Ivanišviliho, zakladateľa vládnucej strany Gruzínsky sen, ktorá je pri moci od roku 2012.

Stanica Rustavi 2 zmenila v minulosti za nie celkom vyjasnených okolností svojich majiteľov už niekoľkokrát. Súčasný súdny spor sa týka jej bývalého spolumajiteľa Kibara Kchalvašiho, ktorý tvrdí, že bol predošlou vládou nútený vzdať sa svojho vlastníckeho podielu, a ktorý si na stanicu opätovne robí nárok.

O jeho prípade by mal čoskoro rozhodnúť najvyšší súd. Časť gruzínskej verejnosti sa však domnieva, že súd je pod tlakom zo strany vlády, ktorá si želá zmenu vlastníkov televízie. Opoziční politici a viacerí nezávislí odborníci tvrdia, že vláda sa prípadom snaží umlčať nezávislé médiá v krajine. Predstavitelia vlády akékoľvek zapojenie do prípadu popreli.

Témy: vláda Tbilisi
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok