Nový Trumpov dekrét bude miernejší, má obsahovať výnimky

TA3 ČTK
18.2.2017 23:35

Nové nariadenie, ktoré by mal vydať americký prezident Donald Trump, umožní vstup do Spojených štátov držiteľom zelených kariet aj ľuďom s platnými vízami, ktorí už sú na ceste. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to povedal americký minister vnútornej bezpečnosti John Kelly.

Nový Trumpov dekrét bude miernejší, má obsahovať výnimky
SITA/AP

Rozhodnutie súdu nekritizujú

Trumpov pôvodný exekutívny výnos pozastavil na 120 dní program Spojených štátov pre prijímanie utečencov a do odvolania zakázal vstup do USA migrantom zo Sýrie.

Príkaz tiež na 90 dní zakázal vstup do krajiny ľuďom z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu. Ide o krajiny, kde drvivú väčšinu obyvateľstva tvoria moslimovia.

Platnosť migračného dekrétu pozastavili americké súdy. Trump sa preto rozhodol vydať nový dekrét. Kelly pripustil, že rozhodnutie justície americkú vládu prekvapilo, kritizovať ho ale nebude.

Zameraný na užšiu skupinu

Nový exekutívny príkaz by mal byť podľa Kellyho zameraný na užšiu skupinu ľudí. Mal by vyňať držiteľov zelených kariet, teda ľudí, ktorí v USA často žijú dlhé roky.

"Chceme tiež zaistiť, aby nikto nebol takpovediac chytený v systéme v momente, keď je už na ceste k našim hraniciam," podotkol Kelly, ktorý bude mať na rozdiel od prvého dekrétu možnosť podielať sa na jeho tvorbe.

Po prijatí prvého príkazu zostalo na amerických letiskách mnoho ľudí, ktorí síce mali platné víza, ale úrady ich už do krajiny nechceli pustiť. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére zapochyboval, či bol pôvodný dekrét prínosný. Zakázať vstup občanom viacerých krajín podľa neho nemusí zaistiť väčšiu bezpečnosť. Už skôr kritizovala nariadenie aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok