Koalícia sa dohodla na rozpočtových prioritách, deficit zostáva zachovaný

TA3, SITA, foto: TASR
7.10.2011 10:52

Peniaze na rozpočtové priority jednotlivých rezortov sú po piatkovom rokovaní vedenia koaličných strán dohodnuté.

Koalícia sa dohodla na rozpočtových prioritách, deficit zostáva zachovaný

"Dôležité je to, že sme nezvýšili schodok, že sme veľmi zodpovedne s tými peniazmi, ktoré sme ešte dodatočne našli, proporcionálne narábali a rozdelili medzi tie priority jednotlivých rezortov, ktoré o to žiadali," povedal po piatkovom rokovaní novinárom Galko.

Deficit verejných financií tak bude pre rok 2012 rozpočtovaný na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu. Jednoznačnú spokojnosť s výsledkami rokovaní za samotnú stranu SaS však podľa Galka vysloviť nemožno, aj keď ide podľa neho o "čestnú remízu, s ktorou sa dá žiť." "Boj s rozpočtom a ministerstvom financií sa nedá vyhrať, ale dá sa čestne remizovať a myslím, že môžem povedať, že sme čestne remizovali. Hovorím nie len za rezort obrany, ale za rezorty, ktoré riadi strana SaS," dodal podpredseda strany a minister obrany Galko.

Piatkových koaličných rokovaní sa zúčastnili aj predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a minister financií Ivan Mikloš, predseda Mostu-Híd Béla Bugár a šéf KDH Ján Figeľ. Zástupcovia SDKÚ-DS odišli z rokovania bez komentára s tým, že detailne bude o dohodách na rozpočte na budúci rok informovať ešte v piatok minister financií Ivan Mikloš. Rovnako výsledky rokovaní nekomentoval ani Béla Bugár, šéf Mostu-Híd, ktorej predstavitelia patrili v predchádzajúcich dňoch k najväčším kritikom navrhovaného rozpočtu.

Minister financií Ivan Mikloš však už po štvrtkovom rokovaní koaličnej rady informoval o základných dohodách na prioritách jednotlivých rezortov. Koalícia sa podľa neho dohodla napríklad na navýšení prostriedkov na protipovodňové opatrenia, pre rezort zdravotníctva, školstva, či na riešenie niektorých nepokrytých problémov v rezortoch životného prostredia, vnútra a obrany. Okrem toho sa koalícia rozhodla vytvoriť aj zhruba 50-miliónovú rezervu pre prípad, že sa hospodárska situácia bude vyvíjať horšie, ako predpokladá posledná makroprognóza rezortu financií.

Zafinancovať by sa tieto priority mali okrem iného aj z navýšenia bankového odvodu, možno až na dvojnásobok vládou pôvodne navrhovanej výšky. "Navýšenie bankového odvodu predpokladáme v maximálnej výške dvojnásobného odvodu,“ konštatoval vo štvrtok Mikloš. Jeho rezort pritom pôvodne navrhoval bankový odvod vo výške 0,2 % z vybraných pasív, čo by malo do rozpočtu priniesť viac ako 41 mil. eur.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS sa tiež počíta do rozpočtu s vyššími odvodmi štátnych firiem ako napríklad Transpetrol, Vodohospodárska výstavba, či Lesy SR. Tieto odvody by mohli príjmy štátu navýšiť o niekoľko desiatok miliónov eur. Priority v rámci rezortov obrany, či vnútra sa majú zase vyfinancovať aj z nerozdelených prostriedkov, ktoré boli ako rezerva na účtoch pre Nemocnicu Sv. Michala.

 

Tlačová konferencia I. Mikloša o rozpočte na rok 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok