Európska obrana sa musí začleniť do NATO, vyhlásila Merkelová

TA3 ČTK TASR
18.2.2017 10:50

V Mníchove pokračovala druhým dňom medzinárodná bezpečnostná konferencia. S prejavom vystúpila nemecká kancelárka Angela Merkelová aj americký viceprezident Mike Pence. Obaja hovorili, okrem iného, o fungovaní Severoatlantickej aliancie a o zvyšovaní výdavkov na obranu.

Chce zvýšiť výdavky na obranu

Nemecko urobí viac pre to, aby zvýšilo výdavky na obranu na dve percentá hrubého domáceho produktu, ako sa zaviazalo. Na konferencii to povedala kancelárka Merkelová, podľa ktorej je dobré fungovanie NATO v záujme Nemecka, Európskej únie aj USA. “Cítime sa týmto cieľom zaviazaní,“ vyhlásila Merkelová a prisľúbila, že urobí všetko pre to, aby to naplnili. Nemecko zatiaľ na obranu dáva asi 1,2 percenta HDP.

Merkelová sa vyjadrila aj k zlepšeniu európskej spolupráce na obrannom poli a posilneniu európskej obranyschopnosti. Európska obrana ale podľa nej nemôže byť alternatívou k NATO, musí sa do nej začleniť.

Kancelárka zdôraznila, že sa európske krajiny nezaobídu bez vojenskej podpory USA, napríklad v boji proti islamskému terorizmu. Očakáva, že moslimské náboženské autority jasne dajú najavo, že sa dištancujú od terorizmu.

Pre spoločnú obranu treba robiť viac

Spojené štáty naplno podporujú Severoatlantickú alianciu a stoja aj za svojím záväzkom voči spojencom. Na mníchovskej konferencii to povedal viceprezident USA Mike Pence. USA podľa neho vždy zostanú s Európou. Pence zdôraznil záväzok USA voči NATO.

Pripomenul aj to, že spojenectvo Európy a USA má tradíciu po celé desaťročia a je založené na spoločných hodnotách ako sú sloboda, demokracia, spravodlivosť a vláda práva. Pre väčšinu spojencov NATO prišiel čas robiť viac pre spoločnú obranu, informoval Pence. Spojenci podľa neho musia niesť spravodlivý podiel zodpovednosti, inak podkopávajú základy spoločnej aliancie.

Pence pripomenul záväzok 28 členských štátov NATO z roku 2014 zvýšiť do desiatich rokov svoje výdavky na obranu aspoň na dve percentá hrubého domáceho produktu. Zatiaľ to podľa neho splnili len USA a štyri ďalšie členské krajiny. Je potrebné, aby tak urobili aj ostatní. Pence taktiež vyhlásil, že USA dovedú Rusko k zodpovednosti. Počas Trumpovej vlády rovnako Amerika nedovolí, aby Irán získal jadrovú zbraň. Spojené štáty podľa Pencea ešte posilnia svoju armádu.

Pence: Mier dosiahneme použitím sily

Za základný motív novej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Washingtonu označil Pence doktrínu vojenskej sily. "Mier sa dosiahne vďaka sile. Prezident Trump je presvedčený, že musíme ukázať vojenskú silu, že musíme čeliť všetkým, ktorí ohrozujú našu slobodu a náš spôsob života," uviedol. To si však vyžaduje aktívny prístup každého člena aliancie. "Ak stratíme vôľu, podieľať sa na našej obrane, ohrozíme naše spoločné dedičstvo slobody," varoval Pence.

"Môžem vás ubezpečiť, že pod vedením prezidenta Trumpa budú Spojené štáty silné, silnejšie než kedykoľvek predtým," dodal. Pence v tejto súvislosti pripomenul zámer Washingtonu podstatne zvýšiť výdavky na obranu, ktoré momentálne dosahujú 3,6 percenta HDP.

Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova je NATO stále inštitúciou studenej vojny a jeho ďalšie rozširovanie je zdrojom bezprecedentného napätia v Európe. “NATO je stále inštitúciou studenej vojny, a to ako v mysliach, tak aj v srdciach,“ povedal Lavrov s tým, že organizácia na spôsob elitného klubu štátov, ktoré vládnu svetu nemôže dlhodobo fungovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok