Separatisti chcú obsadiť celý Donbas, Kyjev hlási ďalších mŕtvych

TA3 ČTK
17.2.2017 14:53

Východoukrajinskí povstalci sú odhodlaní obsadiť silou donbaské územia kontrolované Kyjevom, pokiaľ sa to nepodarí politickými prostriedkami. Vyhlásil to vodca doneckých radikálov Alexander Zacharčenko. Kremeľ tieto slová odsúdil, i keď jeho stanovisko chápe.

Separatisti chcú obsadiť celý Donbas, Kyjev hlási ďalších mŕtvych
SITA/AP

Vyzval kyjevské úrady

“Všetko, čo je možné urobiť pre našich krajanov, urobíme,“ vyhlásil povstalecký vodca. “Vždy sme hovorili o tom, že oslobodenie okupovaných regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti je našou spoločnou úlohou. Hovorili sme, že je žiaduce použiť politické prostriedky. Ak tomu v Kyjeve nerozumejú, pripomínam, že to môžeme urobiť aj vojenskou cestou,“ povedal Zacharčenko.

Vodca proruských radikálov vyjadril presvedčenie, že “svetoví lídri“ sa nad nárokmi povstalcov “v najbližších hodinách“ zamyslia. “To umožňuje niektoré veci vyriešiť počas štyroch hodín,“ konštatoval. Kremeľ vzápätí jeho slová odsúdil, i keď je vraj možné ich v “emocionálnom ovzduší“ pochopiť. “Jeho slová nezodpovedajú minským mierovým dohodám, ale je možné ich vysvetliť emocionálnym ovzduším. Emócie zodpovedajú napätiu, ktoré je na fronte v dôsledkoch agresívnych akcií ukrajinskej armády,“ povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Zacharčenko v Luhansku vyzval kyjevské úrady, aby na území kontrolovanom armádou umožnili separatistom prístup do objektov infraštruktúry, ktoré sú pre východ Donbasu životne dôležité. Radikáli ukrajinskú vládu obviňujú, že sa snaží blokovať dodávky energií a dopravné spojenie medzi Ukrajinou a “ľudovými republikami“ v snahe separatistické povstanie zlomiť.

Konflikt si vyžiadal tisíce životov

Zacharčenko s luhanským povstaleckým vodcom Igorom Plotnickým vyhlásil program “humanitárnej pomoci“ regiónom oboch oblastí, ktoré zostali pod správou kyjevských úradov. Žiadajú vraj, aby humanitárnym komisárom “okupačná ukrajinská armáda“ umožnila tieto regióny navštíviť. “Bojujeme proti tým v Kyjeve, Bruseli a Washingtone, ktorí sa chcú priživiť na vojne,“ citovala Zacharčenka povstalecká agentúra DAN. Konflikt na východe Ukrajiny neutícha ani napriek medzinárodnej diplomatickej aktivite na viacerých úsekoch donbaských frontov.

Naopak, vznikajú nové ozbrojené strety. Ukrajinská kríza má byť témou schôdze nového amerického viceprezidenta Mikea Pencea s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorá sa uskutoční v sobotu v Mníchove. Podľa ruských médií sa taktiež pripravuje ďalšie ministerské rokovanie normandskej skupiny, ktorá združuje Nemecko, Francúzsko, Ukrajinu a Rusko. Bez badateľného pokroku pokračujú v Minsku rozhovory takzvanej kontaktnej skupiny, ktoré sprostredkúvajú európski diplomati.

Podľa ukrajinských médií sa v týchto dňoch bojuje v oblasti frontového mesta Avdijivka severne od Donecka a na juhu v okolí  Mariupoľu. Za posledných 24 hodín armáda stratila troch vojakov, povstalci za posledný týždeň nahlásili osem mŕtvych. Generálny štáb ukrajinskej armády oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily v Donbase od začiatku konfliktu na jar v roku 2014 stratili vyše 2-tisíc vojakov. Celkový počet obetí konfliktu dosahuje hranicu 10-tisíc, zranených bolo podľa údajov OSN okolo 23-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok