Kráľova sestra je nevinná, jej manžela odsúdili za daňové podvody

TA3 TASR
17.2.2017 15:05

Španielsky súd v meste Palma de Mallorca vyriekol rozsudok v procese s 51-ročnou sestrou španielskeho kráľa Filipa IV., princeznou Cristinou, ktorú zbavil obvinení z daňových podvodov.

Iňaki Urdangarin, 48-ročný manžel členky kráľovskej rodiny, však od súdu dostal trest odňatia slobody v dĺžke šesť rokov a tri mesiace. Cristina, sestra španielskeho kráľa Filipa VI. a v poradí šiesta v línii následníctva na španielsky trón, čelila v procese, ktorý sa začal 11. januára 2016, dvom obvineniam z daňových podvodov v súvislosti so svojou činnosťou v charitatívnej nadácii Nóos.

Bola vôbec prvou členkou španielskej kráľovskej rodiny od obnovenia monarchie v krajine v roku 1975, ktorá predstúpila pred súd. Španielska prokuratúra žiadala až 19-ročné väzenie pre Cristininho manžela Urdangarina, bývalého vrcholového hádzanára a podnikateľa, zo sprenevery približne šiestich miliónov eur prostredníctvom zmienenej nadácie Nóos, ktorú viedol.

Cristina počas pojednávania uviedla, že o obchodné transakcie svojho manžela sa nezaujímala a o jeho údajných machináciách nič nevedela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok