Na Spiši začínajú točiť novú Perinbabu, hrdinu hľadali mesiace

TA3 TASR
17.2.2017 10:23

Kultová rozprávka Perinbaba sa po rokoch dočká svojho pokračovania. Pred rokom sa natáčanie druhej časti odložilo pre nepriaznivé počasie. Filmári si na poriadnu zimu rok počkali a začiatok filmovania je v historickom meste Kežmarok naplánovaný na túto sobotu.

Na Spiši začínajú točiť novú Perinbabu, hrdinu hľadali mesiace
SITA/Ľubomír Vaniher

Vyberali z tisícov ľudí

Informovala o tom riaditeľka produkčnej spoločnosti J&J Jakubisko Film Europe Production, s. r. o., Deana Jakubisková. Prípravy sa začali približne pred dvomi týždňami. Nasledoval výber komparzistov, remeselníkov a hudobníkov, ktorí si majú v rozprávke zahrať. "Spomedzi asi tisícky už pred rokom prihlásených, komparzistov sme si vybrali približne 47 dospelých a desať detí. Dnes ich čaká kostýmová skúška a v sobotu natáčanie," uviedla Jakubisková. Filmári sa v Kežmarku rozložili už vo štvrtok podvečer. Jedna z úvodných scén rozprávky sa bude natáčať pred Bazilikou sv. Kríža, kde bude rozložený predvianočný trh.

Na vytvorenie zimnej atmosféry použijú filmári snežné delo. "Výrobcu kapcov, pernikárku, pomocného kováča a košikára si zahrajú originálni remeselníci. V rozprávke nebudú chýbať postavy žobráka, rehoľnej sestry, sudcu, drába, bohatých mešťanov, dedinčanov a ďalších. Role čertíkov, anjelikov či troch kráľov obsadia deti," priblížila Jakubisková.

Zubatú oživia trikmi

„Dej druhej časti nadväzuje na tú prvú. Rozprávka skončila svadobným tancom Alžbetky a Jakuba pred starým mlynom. Dvojka sa začína v starom mlyne, kde Alžbetka dáva svojmu synovi Lukášovi na krk medailón a posiela ho do sveta. Pokračovanie rozprávky je o putovaní Lukáša svetom, o hľadaní šťastia a lásky," doplnil režisér Juraj Jakubisko. Hlavným predstaviteľom Lukáša je herec Lukáš Frlajz. Ako uviedla Jakubisková, správneho herca na hlavnú úlohu hľadali takmer rok.

Herecký konkurz sa realizoval nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Známe postavy Perinbaby a Zubatej sa v rozprávke objavia tiež, postará sa o to moderná technológia.

"Hlavné ženské úlohy budú hrať pôvodné herečky. Jednu z premien Zubatej si zahrá pani Ľudmila Swanová a Perinbabou bude opäť Giulietta Masina. Využijem modernú digitálnu technológiu a spravím zázrak pre diváka. Oživím postavy a ich predstaviteľky tak, ako si ich divák zamiloval v prvom príbehu. Tak sa dve nesmrteľné bytosti naozaj stanú nesmrteľnými," povedal režisér, ktorý zároveň dodal, že do Kežmarku a okolia sa filmový štáb vráti aj v lete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok