Drucker chce ozdraviť VšZP, privatizáciu nemocníc považuje za nezmysel

TA3 TASR
16.2.2017 15:46

Údajná privatizácia štyroch špecializovaných nemocníc je podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera veľmi veľkým nezmyslom.

Virtuálne naháňanie strachu

"Považujem to za vysoko nezodpovedné, aby niekto takýmto spôsobom dezinformoval a podsúval informácie. Neviem, či to je snáď len preto, aby mediálne zaujal," reagoval šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker na vyhlásenia opozičného poslanca Miroslava Beblavého.

Ako poukázal, niekto z normálnej témy vytvoril virtuálne naháňanie strachu, že sa ide privatizovať. Drucker však zdôrazňuje, že vlastníkom špecializovaných nemocníc bude aj napriek tomu, že sa plánuje presun časti ich akcií spod ministerstva na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, naďalej Slovenská republika. "Údajná privatizácia je úplným nezmyslom práve preto, lebo ak hovoríme o nepeňažnom vklade, presúvame majetok z ľavého do pravého vrecka," povedal Drucker s tým, že cieľom je stabilizovať VšZP.

Šéf rezortu v tejto súvislosti vyhlásil, že dvere na ministerstve sú otvorené. "Ak má niekto záujem dovysvetliť veci, informovať, sme pripravení," poznamenal s tým, že to uprednostňuje pred mediálnym pingpongom, z ktorého vznikajú nezmysly. Upozornil, že pokiaľ by sa opatrenia na zlepšenie situácie VšZP neriešili, mohla by byť v nútenej správe aj 18 rokov.

Účtovné triky

Ministerstvo si nechalo oceniť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenský onkologický ústav. Dôvodom je, že sa časť ich akcií má vložiť do základného imania VšZP.

Štátna poisťovňa má pre vysokú minuloročnú stratu problém s negatívnym vlastným imaním. Nepeňažným vkladom do jej základného imania by sa zvýšila hodnota jej majetku. Likviditu VšZP majú riešiť úsporné opatrenia a dofinancovanie.
Opozičný poslanec Beblavý označil pripravovaný presun akcií za riskantnú operáciu v rozpore s verejným záujmom.

V tomto účtovnom postupe vidí viaceré riziká. "Otvára sa možnosť špekulatívnej a netransparentnej privatizácie týchto štyroch nemocníc, a to formou exekúcie či rozhodnutím VšZP," tvrdil. Beblavý preto vyzval ministra Druckera, aby sa neuchyľoval k takýmto účtovným trikom a premiéra Roberta Fica, aby zastavil tento proces odštátnenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok