Europoslanci kritizovali nemecké mýto, má diskriminovať cudzincov

TA3 ČTK
16.2.2017 00:25

Diaľničné poplatky schválené nemeckou vládou sú diskriminačné a Európska komisia by nemala Berlínu v tejto otázke ustupovať. Pri debate sa na tom zhodli európski poslanci z väčšiny strán zastúpených v Európskom parlamente.

Europoslanci kritizovali nemecké mýto, má diskriminovať cudzincov
ilu foto TASR/Oliver Ondráš

Rovnaké auto, iná cena

Komisia, ktorá v decembri zmenila predchádzajúce stanovisko a na nemecké poplatky postihujúce de facto iba zahraničných vodičov pristúpila, podľa nich zmenu názoru nevysvetlila dostatočne. Eurokomisárka Violeta Bulcová vyhlásila, že EK ešte celú záležitosť s Nemeckom nedoriešila. Návrh schválený v januári nemeckou vládou počíta s tým, že diaľničné známky si síce budú musieť kúpiť všetci majitelia áut, ktorí budú chcieť použiť nemecké diaľnice, avšak nemeckým vodičom sa poplatky vrátia formou zľavy na dani.

"Čo sa zmenilo od doby, kedy bola komisia proti? Ja riadim rovnaké auto, ale mám platiť viac," hnevala sa rakúska poslankyňa Claudia Schmidtová. Práve vláda jej krajiny plánuje kvôli nemeckému zákonu podať žalobu na Súdny dvor Európskej únie. O tom, že sa k žalobe pripojí po dôkladnej analýze zákona, uvažuje aj Česko.

Robíme to isté ako iné štáty

"Diskriminácia vydávaná za rovnaký prístup je stále diskrimináciou," zhrnul postoj mnohých poslancov poľský konzervatívec Marek Jurek. Rovnako ako mnoho iných poslancov sa domnieva, že Berlín sa tým, že bude vyberať mýto v závislosti na množstve emisií vypúšťaných vozidlom, len snaží maskovať zvýhodňovanie nemeckých vodičov.

Prístup svojej krajiny naopak obhajovala nemecká poslankyňa Angelika Nieblerová, podľa ktorej sú daňové úľavy pre nemeckých vodičov štandardnou zľavou, ktorú majú napríklad v Británii tamojší vodiči kamiónov. "Robíme to isté ako iné štáty. A keď porovnám navrhované ceny mýtneho v Nemecku a to, čo sa platí napríklad v Taliansku, vychádza Nemecko celkom lacno," vyhlásila.

Komisárka Bulcová vysvetľovala zmenu prístupu komisie tým, že Berlín urobil niektoré kroky na odstránenie diskriminácie a stanovil napríklad rozumné ceny krátkodobých známok, ktoré budú zahraniční vodiči využívať najviac. Ceny za desaťdňové mýto sa majú pohybovať v závislosti na množstve emisií v rozmedzí od 2,5 eur do 25 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok