Dve ženy zavraždili brata severokórejského vodcu Kim Čong-una

TA3 ČTK
14.2.2017 15:33

Nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una v pondelok zavraždili v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra Jonhap a ďalšie juhokórejské médiá.

Dve severokórejské agentky

Kým agentúra Jonhap bez bližších podrobností napísala, že Kim Čong-nam bol zabitý v pondelok ráno, káblová televízna sieť TV Čosun uviedla, že ho na kualalumpurskom letisku otrávili dve ženy. Dodala, že podľa viacerých zdrojov z juhokórejskej vlády ide zrejme o dve severokórejské agentky, ktoré sú na úteku.

Malajzijská polícia agentúre Reuters oznámila, že pri prevoze z letiska v Kuala Lumpur do nemocnice zomrel nemenovaný Severokórejčan. Neskôr aj potvrdili totožnosť mŕtveho.

Verejne vystupoval proti režimu

Štyridsiatnik Kim Čong-nam bol starším nevlastným bratom terajšieho severokórejského vodcu. Väčšinu času trávil mimo vlasť a bol známy tým, že verejne vystupoval proti dynastickej vláde svojej rodiny v KĽDR. Niekoľkokrát dal najavo, že nestojí o vedenie krajiny.

"Osobne som proti nástupníctvu v tretej generácii," povedal v roku 2010 japonskej televíznej stanici Asahi TV pred tým, než sa po smrti otca chopil moci Kim Čong-un. "Dúfam, že môj mladší brat urobí všetko, čo je v jeho silách, pre zdarný život Severokórejčanov," dodal.

Kim Čong-nam mal s Kim Čong-unom spoločného otca, predchádzajúceho severokórejského prezidenta Kim Čong-ila. Hovorí sa, že Kim Čong-nam mal blízko k strýkovi Čang Song-Tchéky, ktorý bol svojho času druhým najvplyvnejším mužom v krajine, kým ho jeho druhý synovec Kim Čong-un nechal pri čistkách v roku 2013 popraviť, údajne za prípravu pokusu o prevrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok