ONLINE: Matovič priniesol do pléna obrázky, odvolávanie Fica sa odkladá

TA3 SITA TASR
14.2.2017 13:26

Opozícia zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chce pre údajnú zodpovednosť za problémy s cenami energií odvolať premiéra Roberta Fica. Problém vznikol už na začiatku rokovania, keď šéf OĽaNO Igor Matovič priniesol do plána vizuálne pomôcky, ktoré však nový rokovací poriadok zakazuje a obhajoval sa, že išlo o oficiálnu prílohu. Schôdza sa po tomto incidente presunula na štvrtok.

ONLINE: Matovič priniesol do pléna obrázky, odvolávanie Fica sa odkladá
SITA

Online sme ukončili.

15:05 Tlačovú besedu zvolala aj opozícia. Igor Matovič uviedol, že obrázky, ktoré ukázal v pléne, boli súčasťou návrhu na odvolanie Roberta Fica a nič ich ukázaním neporušoval. "To je oficiálna parlamentná tlač. Podali sme to takýmto spôsobom do podateľne národnej rady," upozornil Matovič. Tvrdí, že dôvodová správa na odvolanie premiéra má 19 strán a materiál, ktorý ukazoval v pléne, je jej súčasťou. Každý súdny človek si podľa neho spraví obraz o tom, či si za to zaslúži pokutu. Je to len šikana a buzerácia vedenia národnej rady, dodal.

Matovič tiež dôrazne odmietol obvinenia, podľa ktorých mal používať vulgárne nadávky.

15:00 Poslanci SaS sú pripravení rokovať odborne, rozprávať o tom, prečo dostali občania Slovenskej republiky obrovské účty za energie a kto je za to zodpovedný. Ako informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, na dnešnú schôdzu poslanci SaS boli pripravení, plánovalo vystúpiť viacero tímlídrov pre rôzne oblasti, do ktorých zdraženie energií zasahuje.

„Je nám ľúto, že nám nebolo umožnené odborne diskutovať, nevidíme však dôvod vstupovať do osobného sporu o výklade rokovacieho poriadku parlamentu. Sme pripravení vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi ďalej pokračovať v konštruktívnej diskusii. Je pre nás najdôležitejšie vyriešiť nenormálnu situáciu, v ktorej sa vďaka nenásytnosti súčasnej vlády ocitli občania, a zabrániť, aby sa takéto niečo kedykoľvek v budúcnosti opakovalo,“ zdôrazňuje sa v stanovisku liberálov.

Robert Fico čelí druhému pokusu o odvolanie z funkcie v tomto volebnom období. Opozícia chce odvolať premiéra za to, že sa údajne spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií a ľuďom sa mal otočiť chrbtom. Tiež sa jej nepáči, že Fico odmieta odvolať ministra hospodárstva Petra Žigu, ako aj ostatných nominantov v predstavenstvách a dozorných radách energetických spoločností. Fico odvolávanie označil za nezmyselné.

14:20 Základy platia pre nás rovnako, nadviazal Bugár. To, čo urobil predseda národnej rady, by podľa vlastných slov urobil aj Bugár. Šéf Mosta súhlasí, že došlo k porušeniu rokovacieho poriadku. Opozícia si podľa neho musí urobiť vo vlastných radoch poriadok.

Bugár tiež spomenul údajne mimoriadne vulgárne slová, ktorými ho Matovič v pléne počastoval. Aj Glváč s Hrnčiarom zdôraznili, že rokovací poriadok treba dodržiavať.

img-9629_0a000002-09b1-8525.jpg

14:15 Danko na tlačovej besede, na ktorej sa postavil pred kamery aj s podpredsedami parlamentu Martinom Glváčom, Bélom Bugárom a Andrejom Hrnčiarom, hovoril o potrebe rešpektovania platného rokovacieho poriadku.

Právo opozície na mimoriadnu schôdzu si vraj ctí, v konaní Igora Matoviča však vidí neúctu k poslancom aj k parlamentu.

13:40 Matovič porušil rokovací poriadok, oznámil Danko po rokovacom grémiu. Kedže opakovane neposlúchol výzvu a odmietol opustiť rokovaciu sálu, má absenciu. Danko prerušil schôdzu na štvrtok 13:00 a rozhodol, že parlament sa dnes o pol tretej vracia k riadnej dvanastej schôdzi.

13:15 Igor Matovič priniesol do pléna vizuálne pomôcky - listy papiera s "chudobnou vdovou" či podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Ako oficiálne prílohy podľa neho nie sú v rozpore s rokovacím poriadkom.

Predseda parlamentu Andrej Danko ho opakovane vyzýval, aby pomôcky odložil. Potom sa Matoviča v rámci rokovacieho poriadku pokúsil vykázať zo sály a zvolal poslanecké grémium.

"Viem, že ste si mysleli, že rokovacím poriadkom to zakážete, ale ten umožňuje každému poslancovi, aby ako prílohu k oficiálnemu návrhu dal akékoľvek vizuálne zobrazenia. Je to teda oficiálna príloha k návrhu na odvolanie predsedu vlády, nie vizuálna pomôcka. Je to moje právo," argumentoval šéf Obyčajných.

13:10 Mimoriadnu schôdzu otvoril podpredseda parlamentu Béla Bugár. Podpisy na jej zvolanie zozbieralo 42 opozičných poslancov z OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina.

13:00 Začala sa mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolať premieŕa Roberta Fica. Je podľa nej zodpovedný za problémy s cenami energií, ktoré na Slovensku rezonovali v posledných týždňoch. Téma niekoľkonásobného zvýšenia cien energií vyvrcholila odstúpením šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, Jozefa Holjenčíka. 

Nominant Smeru však podľa opozície nebol jediným vinníkom vzniknutej situácie. Poslanci za SaS a OĽaNO-Nova vyzvali premiéra, aby odvolal nominantov štátu z orgánov distribučných spoločností a žiadali aj odvolanie ministra hospodárstva Petra Žigu. Robert Fico verejne vyhlásil, že ceny elektrickej energie, plynu aj vody sa vrátia na úrovne z minulého roka. Obvinenia opozície však odmieta a svojho ministra podržal. Pod návrh o jeho odvolanie sa podpísalo 42 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok