Testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké výrobky kvalitnejšie ako u nás

TA3 TASR
14.2.2017 11:37

Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša.

Viac umelých farbív

Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa jej slov vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

"Výsledky testov potvrdili obavy, ktoré sme už viackrát komunikovali aj na európskej pôde. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko, samozrejme, v neprospech medzinárodných produktov, predávaných na Slovensku," priblížila Matečná. Spotrebiteľ podľa nej neočakáva, že bude mať v tom istom balení produktu viac umelých farbív, sladidiel, viac tzv. éčok, či menší podiel mäsa.

Posudzovali aj etikety

"Vykonali sme nákup identických výrobkov pod rovnakou značkou, ktoré sa predávajú v Rakúsku aj na Slovensku. Spolu sme nakúpili 22 výrobkov," spresnil Bíreš.  Kontrolóri podľa neho zároveň posudzovali aj etikety, a to uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov i alergénov.

U jednotlivých skupín sa vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napríklad o obsah mäsa v mäsových výrobkoch, obsah tuku a bielkovín v mliečnych výrobkoch, obsah kakaovej hmoty v čokoládach, pevný podiel - hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti, prítomnosť aditívnych látok - konzervačných, sladidiel a farbív.

Najhoršie obstálo nealko

Najhoršie podľa Bíreša v teste obstáli nealkoholické nápoje, koreniny, čaje, mozzarella a mäsové výrobky. Matečná zdôraznila, aby si spotrebitelia pozorne čítali etikety kupovaných výrobkov a nepodľahli marketingovým praktikám predajcov.

"Všetkým spotrebiteľom odporúčam, aby uprednostňovali slovenské výrobky," podčiarkla. MPRV sa podľa nej bude témou dvojakej kvality potravín naďalej intenzívne zaoberať a výsledky výskumu predloží Európskej komisii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok