Most-Híd sa nebude uchádzať o post podpredsedu parlamentu

TA3, SITA
19.3.2012 14:07

Most-Híd sa nebude uchádzať o post podpredsedu národnej rady, oznámil dnes na tlačovej besede predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Rozhodli sa zmeniť názor, aby sa znížilo napätie v opozícii. Bugár poznamenal, že ich pôvodný postoj stál najmä na myšlienke, že opozícia potrebuje stabilitu, a to aj vo forme skúseného podpredsedu národnej rady, ktorý by dokázal reprezentovať celú opozíciu a využiť právomoci, ktoré mu aj z rokovacieho poriadku prináležia. Keďže táto ich dobrá viera nebola vyslyšaná, priam naopak, strana a aj on sám sa stali terčom útokov, tak od tejto myšlienky upustili a rozhodli sa na mieste podpredsedu nenástojiť. Bugár uviedol, že Most-Híd je pripravený podporiť aj kandidáta z hnutia Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, pokiaľ sa ich opoziční partneri rozhodnú takéhoto kandidáta podporiť. Dodal, že opozíciu rozbíjať určite nebudú.

Bugár uviedol, že Slovensko potrebuje zodpovednosť a stabilitu, pričom tieto hodnoty by mali byť vlastné aj opozícii. Myslí si, že posty podpredsedov patria celej opozícii, a ak je v opozícii päť strán, tak je nutné, aby dvaja opoziční podpredsedovia reprezentovali celú opozíciu. V súvislosti s tým Bugár poukázal práve na to, že podpredseda národnej rady je jedným z nástrojov opozície, a preto je nutné pri výbere brať do úvahy aj taký faktor, akým sú skúsenosti. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Most-Híd uchádzal o tento post.


Bugárovci sa budú uchádzať o posty predsedov a podpredsedov výborov, ale ako Bugár zdôraznil, na základe dohody. Je presvedčený, že na väčšinu postov má strana odborníkov, či už na post podpredsedu výboru pre zahraničie Františka Šebeja alebo Rudolfa Chmela do výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Zdôraznil však, že budú diskutovať a budú sa snažiť dosiahnuť dohodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok