USA, Južnú Kóreu a Japonsko znepokojil test KĽDR. Obávajú sa útoku?

TA3 ČTK
13.2.2017 08:11

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko žiadajú pre raketovú skúšku KĽDR zvolanie Bezpečnostnej rady OSN. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na zástupcu misie USA pri OSN.

Severná Kórea uskutočnila v nedeľu skúšku rakety stredného doletu, ktorá bola podľa Pchjongjangu úspešná. Strela dopadla podľa amerického strategického veliteľstva Stratcom do Japonského mora a nepredstavovala žiadnu hrozbu pre USA. Test odsúdili Spojené štáty, Južná Kórea aj Japonsko.

Tieto krajiny sa obávajú, že KĽDR vyvíja medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá by bola schopná doletieť napríklad na západné pobrežie USA. Bezpečnostná rada OSN uvalila zatiaľ posledné sankcie na KĽDR vlani v novembri, keď regovala na septembrový jadrový test Pchjongjangu.

Test bol už piaty v poradí a z doposiaľ vykonaných jadrových skúšok najväčší. Pätnásťčlenná Bezpečnostná rada vtedy sankcie prijala jednomyseľne. OSN uvalila sankcie proti KĽDR už v roku 2006 v dôsledku jadrových a raketových testov, od tej doby boli sankcie niekoľkokrát sprísnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok