Pri náletoch v Afganistane zahynulo podľa OSN najmenej 18 civilistov

TA3 ČTK
12.2.2017 19:23

Najmenej 18 civilistov, prevažne žien a detí, zabila za uplynulý týždeň Medzinárodná koalícia počas náletov v afganskej provincii Hílmand. Oznámila to asistenčná misia OSN v Afganistane. Americké vojenské zdroje uviedli, že ich lietadlá podnikli v priebehu týždňa v oblasti okolo 30 leteckých útokov.

Civilisti ako živé štíty

Vyslanec afganského prezidenta pre bezpečnosť v Hílmande Džabar Kahraman povedal, že incident sa stal pri operácii proti povstalcom z radikálneho hnutia Taliban v okrese Sangin.

Zahynuli príslušníci dvoch veľkých rodín. “Sme zarmútení, keď počujeme správy o zabitých civilistoch,“ povedal. “Keď Taliban používa civilistov ako svoj štít proti bezpečnostným silám, také incidenty sa stanú,“ dodal.

Hovorca americkej armády Bill Salvin povedal, že udalosť vyšetrujú. “Pracujeme na tom, aby sme určili, či boli v dôsledku amerických náletov usmrtení či zranení civilisti,“ uviedol. “Zatiaľ neboli v tomto ohľade žiadne závery,“ dodal v písomnom prehlásení.

Medzi miestnymi vládne napätie

Miestny občan Hamíd Gul podľa AP uviedol, že pri nálete, ku ktorému došlo vo štvrtok, stratil deväť členov svojej rodiny, vrátane matky a sestry. “Je to všetko klamstvo, že útočili na Taliban,“ dodal. Šéf provinčnej rady v Hílmande Karím Atal informoval, že do nemocnice v provinčnej metropole Laškár Gá previezli päť zranených z útoku, vrátane dvoch žien a dvoch detí.

Rodinný príslušníci obetí žiadali vysvetlenie. "Ako by ženy a deti mohli byť Talibanmi?" pýtal sa podľa Reuters istý Madžnún z okresu Sangin, kde v dome jeho brata štvrtkový nálet zabil 11 ľudí. Miestny činiteľ mulla Kásim povedal, že vláda chce spravedlnosť pre rodiny obetí.

Podľa pôvodných informácií, ktoré priniesla agentúra AP s odvolaním sa na afganské úradné zdroje a miestnych obyvateľov, malo zomrieť pri náletoch 22 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok