Austráliu trápia požiare, v niektorých oblastiach je na únik neskoro

TA3 TASR
12.2.2017 17:20

Obyvatelia austrálskeho štátu Nový Južný Wales zažívajú extrémne horúčavy, v dôsledku ktorých vznikajú rozsiahle požiare. Viac než 2500 hasičov bojuje s minimálne 80 požiarmi, ktoré sa v tomto štáte vymkli spod kontroly.

Austráliu trápia požiare, v niektorých oblastiach je na únik neskoro
foto ilu SITA/AP

V niektorých oblastiach úrady varovali obyvateľov, že na únik pred požiarmi je neskoro, pretože plamene pohltili aj príjazdové cesty a diaľnice. Úrady predpokladajú veľké škody na majetkoch, ich rozsah však dosiaľ nie je známy. Najhoršia situácia je neďaleko miest Port Macquarie, Dunedoo, Mudgee a Boggabri, hasiči v nich vydali varovanie pred mimoriadnou situáciou.

Plamene zničili alebo poškodili desiatky domov a budov. Situácia je podľa hasičov horšia, než ako bola počas tragickej čiernej soboty v roku 2009, kedy v najjužnejšie položenom austrálskom štáte Viktória zahynulo 173 osôb.

Horúčavy prekračujú teplotné rekordy v oblastiach východnej Austrálie, najmä v štátoch Nový Južný Wales a Queensland. Metropola Canberra zaznamenala dva po sebe nasledujúce dni teplotu 40 stupňov Celzia. Stalo sa tak iba tretí raz v známej histórii. Na niektorých miestach v okolí Sydney sa teplota vyšplhala na 47 stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok